Psikoloğa gitmek, psikolojik destek almak ne yazık ki pek çok kişi tarafından hala çekinilmesi gereken bir durum gibi algılanıyor. Yalnızca ciddi psikolojik problemleri olan kişilerin psikolog ile görüşmesi gerektiği yanılgısına düşen bir sürü insan var etrafımızda. Bu elbette topluma ruh sağlığı hizmetleri hakkında yeterli bilginin verilmemiş olmasıyla yakından ilişkili. Bu yazımda “Kimler psikoloğa gider?”, “Psikologlar ne iş yapar?”, “Ben psikoloğa gitmeli miyim?” sorularını yanıtlayıp biraz da olsa bu konuda kafası karışanlara yardımcı olmak istedim.

Psikologlar Aslında Ne Yapıyor?

Psikolog, üniversitelerin psikoloji bölümünde lisans eğitimini tamamlamış kişiye verilen isimdir. Psikologlar çalışmak istedikleri alanlarda uzmanlaşarak ruh sağlığı hizmeti verirler. Pek çok kişi psikolog ile danışanı arasında kurulan ilişkinin bir arkadaş sohbetiyle aynı olacağı şeklinde bir düşünceye sahip. Bunun yanlış olduğunu söylemek isterim. Psikoloğun çalıştığı psikoterapi ekolünün de etkisiyle danışan ile psikolog arasında profesyonel bir ilişki kurulur. Psikologlar psikoterapi ile danışanlarının çözmek istedikleri sorunların çözülmesine destek olurlar. Onlara bu yolda eşlik ederler.

Kimler Psikoloğa Gider?

Bu soruya pek çok kişi “deliler” diyor bunu biliyoruz. Fakat aslıda gerçek pek de böyle değil. Elbette ağır psikotik vakalarda psikoterapi tedavi yöntemi ve bu sebeple başvuran danışanlarımız da oluyor. Fakat psikoloğa gitmek için ille de çok ağır bir ruhsal bozukluğa sahip olmanız gerekmiyor.

Hayatta herkesin çözemediği, çözmekte zorlandığı, farklı bir noktadan bakamadığı ve üzerine yük olan yaşamını zorlaştıran problemleri olabilir. Bazen insan duygularını yönetemez, hayattan keyif alamaz ve tek başına halledemeyeceğini düşünebilir. İşte tam bu noktada psikoloğa gitmek doğru bir karar olacaktır. Stres ve kaygı ile baş etmek, kendisini daha iyi tanımak isteyen herkes psikoloğa başvurabilir. Bunda bir sakınca yahut problemli bir durum yoktur. Yardım almak, doğal ve gereklidir.

Psikoloğa Gitmeli Miyim?

  • Sosyal ilişkilerinin bozulduğunu düşünüyorsanız,
  • Yapmakta keyif aldığın şeyler artık keyif alamıyorsanız,
  • Fiziksel bir rahatsızlığa bağlı olmayan ağrılarınız varsa,
  • Korku ve kaygılarınız sürekli devam ediyor ve artıyorsa,
  • Uyku alışkanlıklarınızda belirgin ve ani değişiklikler olduysa,
  • İştahınızla ilgi problemler yaşıyorsanız,
  • Sürekli yorgun, bitkin ve halsiz hissediyorsanız,
  • Dikkat süreniz kısaldıysa ve odaklanma problemleri yaşıyorsanız,
  • Eşiniz, çocuklarınız gibi yakın ilişki içinde olduğunuz kişilerle çatışmalarınızı çözümleyemiyorsanız
  • Sürekli olumsuz yaşantıları düşünüyor, düşüncelerinizi susturamıyorsanız, psikoloğa gitmek, güvenilir bir uzmandan destek almak iyi bir fikir olacaktır.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.