Sosyal fobi nedir? 

Bugün sizlerle çoğu kişinin de aşikâr olduğunu düşündüğüm bir konu olan sosyal fobiden bahsedeceğim. Sosyal fobi bakıldığında en çok adından da anlaşılacağı üzere sosyal hayat üzerinde işlevselliği etkiler. Sosyal etkileşimden duyulan aşırı korku ve endişe ile bu anksiyete bozukluğu türü birçok şekilde bir kişinin günlük hayatında karşısına çıkabilir. 

Kişi sosyal etkileşimlerinde kendilerinin yargılanacağını, başkalarının onlarla alay edip, olumsuz eleştiride bulunup reddedeceklerini düşünürler. Bu düşünceler kişileri bazı        durumlardan alıkoyar, sosyal durumlarda bulunma, topluluk içerisinde konuşma yapma, toplu taşıma araçları kullanma, başkalarının görebileceği yerlerde yemek yeme, telefonda konuşma, iş görüşmeleri, sunum yapma gibi başka insanların normal olarak gördüğü aktivitelerden kaçınma davranışı gösterebilirler. Bu durum kişilerin, işlevsellik ve yaşam kaliteleri üzerinde olumsuz etkiye sebep olabilir. 

Her birimizin bazen bazı sosyal durumlarda utanıp çekindiğimiz, kaçındığımız olmuştur. Ancak sosyal fobi denilen kaygı bozukluğu türü kişilere bakıldığında çok daha yoğundur. Yapmak istedikleri aktivitelerde bile bulunamayacak duruma gelirler. Kişi sosyal ortama girmekten büyük endişe ve korku hali duyar kendi kendine ‘” Ben nasıl orada ne yapacağım’’, “Ya bana gülerlerse…’’, ‘’Bunu söylersem küçük düşer miyim?’’ gibi bazı içsel sorularla boğuşabilir. Bu sorular cevaplanmaz bir hal alır ve topluluklardan kaçınmaya başlanır. Yazının devamında sosyal fobi ile ilgili detayları ele almak istiyorum.

Sosyal fobi neden olur? 

Sosyal fobinin oluşumunda etkili olduğu düşünülen bazı temel nedenler şunlardır: 

  • Biyolojik Etkenler ve Beynin Kimyasal Doğası: Beyin kimyasındaki dengesizlikler veya düzensizlikler sosyal fobiyi tetikleyebilir. Yapılan bazı araştırmalarda serotonin ve GABA gibi nörotransmiterlerin düzensizliği sosyal fobi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. 
  • Çevresel Faktörler ve Geçmiş Yaşam: Çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimler, aşırı eleştirilme, utanma veya alay konusu olma gibi olumsuz deneyimler, sosyal fobi gelişimine katkıda bulunabilir. Örneğin, çocukken bir parkta oynarken düşen bir çocuğu düşünelim ve akranlarının ona güldüğünü çok utandığını varsayalım. Çocuk belki de bu olayı hatırlamıyordur fakat o gün yaşadığı utanç ve aşağılanma hissini yetişkinlikte de hissedebilir hatta bu histen kaçınabilir.
  • Genetik Etkenler: Genetik faktörler, sosyal fobi riskini artırabilir. Aile öyküsünde sosyal fobi olan bireylerde, bu durumun gelişme olasılığı daha yüksek olabilir. Fakat genetik yatkınlık sosyal fobi oluşumunun tek bir nedeni olarak söylenemez. Çevresel faktörler de genetik yatkınlık ile birleşerek sosyal fobiyi aktive edebilir.
  • Karakter Özellikleri: İçe dönük, çekingen veya düşük özgüvene sahip kişilik özellikleri sosyal fobi gelişimini tetikleyebilir. Yani zaten topluluk ile çok fazla etkileşime ihtiyaç duymayan biri sosyal fobi geliştirmiş olabilir fakat kişilik özelliğinden farkı kişiye kaygı, korku ve endişe hali veriyor olmasıdır.
  • Psikolojik faktörler: Kişinin kendisine dair yüksek beklentiler, olumsuz düşünceler ve kendine yönelik eleştirel tutumlar, mükemmeliyetçilik gibi bilişsel faktörler de etkili olabilir. Kişinin kendine sürekli mükemmel olması gerektiğine dair düşünceleri olduğunu varsayalım. Bir toplulukta bulunduğunda bu mükemmeliyetçilik hissi bazen kişilere korku ve kaygı yaratabilir.

Aslında yukarıda belirtilen bu faktörlerin hepsinin bir kombinasyonu sosyal fobi oluşumunda etkilidir.

Sosyal fobi belirtileri nelerdir?

Sosyal fobi, kişinin sosyal durumlarda bulunmasında yoğun korku ve kaygı hissetmesi ve genelde bu durumlardan kaçınma davranışı ile kendini gösterir. Sosyal fobiye sahip bireyler birçok durumda sosyal kaygı yaşayabilirler fakat genel olarak aşağıdaki durumları deneyimlerler:

  • Bedensel Belirtiler: Sosyal fobi, bedensel semptomlarla birlikte görülür bu semptomlar panik atak ile benzerlik gösterir. Örneğin, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide rahatsızlığı, bulantı, baş dönmesi, kas gerginliği ve titreme gibi bedensel belirtiler sosyal fobi yaşanırken gözlemlenebilir.
  • Özgüven eksikliği: Kendine güven eksikliği, başkaları tarafından eleştirilme veya aşağılanma korkusu gibi nedenlerle başkalarıyla etkileşimde bulunmaktan kaçınma davranışına neden olur. Sosyal fobisi olan kişilerden genellikle arkadaş edemediğine dair serzenişler duyabiliriz. Kişi ilişki kurmaktan da ister istemez kaçınır çünkü onay almama korkusu ve reddedilme korkusu oldukça baskındır. Sosyal fobisi olan bireyler genellikle olumsuz değerlendirilme veya utandırılma endişesi taşırlar. Bu da sosyal ortamda başarılı olabileceklerine dair özgüveni aşağıya çeker.
  • Sosyal Açıdan Kendini Yalıtmak: Sosyal fobisi olan bireyler, sosyal etkileşimleri kısıtladıkları veya sosyal etkinliklere katılmaktan kaçındıkları için sosyal izolasyon yaşayabilirler. Bu da sosyal ilişkileri ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Kişi sosyal ortamda rezil olacağından ya da tüm dikkatlerin üzerinde olacağından emindir ve de tabii ki kaçar. 
  • Sosyal Kaçınganlık: Sosyal durumlardan kaçınma veya sosyal etkinlikleri azaltma gibi davranışsal güvenlik önlemleri alma davranışları sergilenir. Örneğin, sosyal etkinliklere katılmaktan kaçınma, topluluk içinde konuşmaktan veya görüşmelerden kaçınma. Bu bedensel belirtileri daha önce yaşadıysa tekrar yaşayacağına dair düşünme hali ve kaçınma artışı görülebilir.
  • Yoğun Korku veya Endişe: Sosyal durumlarda yoğun bir korku veya endişe hissi yaşanır. Bu durum, başkalarının önünde konuşma yapma, topluluk içinde bulunma, yemek yeme, göz teması kurmak, performans sergilemek gibi sosyal etkinliklerle ilişkili olabilir. 

Bu belirtiler genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde başlar ve 6 ay veya daha uzun süre devam etmesi durumu kronik hale getirir. Böylece kişi Sosyal Fobi geliştirir.

Sosyal fobi tanısı nasıl konur? 

Sosyal fobi tanısı için ilk adım kendinizi gözlemlemektir! İç dünyanızda yaşadığınız korku ve kaygı belirtilerini gözlemlemek önemlidir. Kendinizi toplum içinde nasıl hissettiğinizi, hangi durumlarda rahatsız olduğunuzu ve bu duyguların ne sıklıkla ortaya çıktığını belirlemek size bir başlangıç noktası sağlayabilir. Seans sırasında da olay-duygu örüntüsü ile ilgili danışanlarımıza bazı ev egzersizleri verebiliriz. Bu kişinin hislerinin duruma ne kadar bağlı olduğunu ve otomatik düşüncelerinin neler olabileceğini saptamamızı kolaylaştırır.

Sosyal fobi, bir uzman tarafından değerlendirilmeyi gerektiren bir durumdur. Bir psikiyatrist veya klinik psikolog, deneyimlerinizi anlatmak ve size uygun tedavi seçeneklerini sunmak için Sosyal Fobileri aşmak açısından en çok fayda sağlayacak kişilerdir. Profesyonel bir destek almak, yolculuğunuzda size rehberlik edebilir ve rahatlamanızı sağlayabilir. 

Bu psikolojik desteği alırken, danışanın semptomları ve bu semptomların ne zaman ortaya çıktığı ne kadar sıklıkla meydana geldiği ne kadar şiddetli olduğu, sosyal durumlarla nasıl başa çıkmaya çalıştığı ve semptomların hastanın yaşam kalitesini nasıl etkilediği gibi konular hakkında incelenir. Ayrıca, hastanın tıbbi geçmişi, ilaç kullanımı, yaşam koşulları ve çevresel faktörler de değerlendirilerek tedavi süreci yapılandırılır.

Sosyal Fobi Testi Nasıl Yapılır?

Sosyal fobi testinin nasıl yapılabileceği konusuna detaylı şekilde bir bakalım. Sosyal fobi, sosyal durumlarda yoğun endişe, utanç veya korku yaşama durumudur. Bu tür durumda olan kişileri kendilerinde sosyal fobi olup olmadığını teşhis etmek için bir sosyal fobi testi yapmak isteyebilir. Ancak, bir online testin bir teşhis için yeterli olmadığını unutmamalısınız! Teşhis koyma yetkisi sadece bir uzmana aittir ve bir uzman tarafından uygulanması gerekmektedir. Burayı aşağıdaki gibi biraz detaylı açıklamak istiyorum.

Sosyal fobi tanısı koymak için psikiyatrist ve klinik psikologlar günümüzde DSM-5 (Amerikan Psikiyatri Birliği’nin Psikiyatrik Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) tarafından belirlenen kriterlere göre bu tanıyı koymaktadır. Tedaviyi ve gelişimi de buna göre takip ederler. Bu yazıda bunu açıklama nedenimi özellikle sizinle paylaşmak istiyorum. Bunun nedeni, günümüzde çoğu insanın sosyal medya hesapları, arama motoru taramaları veya uygulamalardan rastgele buldukları psikolojik tanı testleri veya uzmanlara web sitesi hazırlayan dijital pazarlama uzmanlarının tabii ki pratik zekalarıyla 😉 hazırladıkları psikolojik testler ve dijital içerik ve yazılara göre çoğu insan ve gencin kendi kendine tanı koyarak kendilerini maalesef etiketlemeleri ve de hırpalamalarıdır.

Uzmanlar tanıları kişilere yardımcı olmak ve iyileştirme amaçlı koyarak altta olan zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal sebepleri değiştirecek müdahaleler için koyarlar. Maalesef böyle kendi kendine tanı koyan kişiler ve buna sebep olan bahsettiğim dijital içerikler kişilerin bu sorunlarını arttırmalarına veya kendilerinin yormalarına yol açar. Burayı neden anlattığımı anlayan anladı. 😉 Ee o zaman haydi makaleye devam edelim! 

Sosyal fobi testi, sosyal anksiyete bozukluğu veya sosyal fobi belirtileri gösteren kişilerin bu anksiyete bozukluğuna sahip olup olmadığını teşhis etmek için kullanılır. Sosyal fobi testinin bir uzman tarafından uygulanması gerektiğini yazının başında vurgulamıştık. Psikolog veya psikiyatrlar bu testi gerçekleştirebilir, ancak internet üzerinden de yapılabilecek birçok test mevcuttur. Bu testlerin geçerlilik ve güvenirlik konusunda bazı soru işaretleri vardır. Bu sebepten sosyal anksiyete bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir uzmanla görüşmek her zaman daha iyi bir seçenektir.

Sosyal fobi testleri, belirli soruları yanıtlayarak uygulanabilecek bir anket şeklinde olabilir. Bu testler, sosyal fobi belirtilerini, kişinin durumlara verdiği duygusal ve fiziksel semptomları ölçerek teşhis koymak amacıyla kullanılır. Testin amacı, sizin belirli durumlarla ilgili kaygı düzeyinizi ölçmektir. Sosyal fobi testlerinin birçok farklı versiyonu mevcuttur ve genellikle sorulan, cevaplanması gerekilen sorular şu şekildedir:

  • Topluluk önünde konuşmak, sunum yapmak gibi durumlar size nasıl hissettirir?
  • Sosyal etkinliklere katıldığınızda kendinizi nasıl hissedersiniz? Duygu durumunuz nedir?
  • Başkalarının sizin hakkında ne düşündüğüyle ilgili endişeleriniz var mı?
  • Topluluk içinde konuşmak veya yemek yemek gibi aktiviteleri yaparken vücudunuzda nasıl tepkiler oluşur?
  • Benzeri içerikli başka sorular…

Bu gibi sorular sosyal fobi varlığını sorgulamak için kullanılır. Test sonuçları fobinin varlığını ve şiddetini belirlemek için kullanılabilir. Test sonuçlarına dayanarak bir uzman, sizin sosyal fobiye sahip olup olmadığınızı ve size göre hazırlanan kişileştirilmiş tedavi planını uygulamaya başlayıp, değerlendirebilir.

Sosyal Fobim Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Sosyal fobiniz olup olmadığını anlamak için size bazı belirtiler maddeleyeceğim:

  • Sosyallikle ilgili gözleri üzerine yöneltebilecek birçok durumundan ister istemez kaçınıyorsan ve sosyal hayatın zayıfladığını hissediyorsan,
  • Sosyal Fobi belirtilerinin genelinin hayata katılımını, fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel olarak olumsuz yönde etkilediğini hissediyorsan, 
  • İş, aile ve eğitim hayatınız olumsuz etkileniyorsa,
  • Sosyal etkileşim genelde sana acı ve ızdırap veriyorsa, 
  • Toplu taşımaya binmekten, günlük yaşam aktivitelerinde olağan durumlar olabilecek, yol sorma, tarif isteme, garson çağırma, telefonla konuşma gibi eylemlerden olabildiğince kaçınıyorsan, 
  • Topluluk içerisinde yemek yerken, bir şeyler içerken olağanüstü bir utanç ve endişe duyuyorsan, 
  • Toplum içinde konuşurken, spontane konuşmaktan çekiniyorsan, 
  • Sosyal ortama girmeden önce konuşacaklarınızı planlamaya saatler harcıyorsan ve bu durum bir türlü aşılamıyorsa, 
  • Yeni insanlarla tanışırken veya insanlarla bir arada iken aşırı derecede heyecanlanma ve panik duygusu yaşıyorsan,

Bu belirtilerden herhangi biri veya birkaçı senin durumuna uyuyorsa sosyal fobin olduğunu düşünebilirsin. Fakat kesin tanı için bir uzman gözlemi muhakkak gereklidir. Bunun altını tekrar çizelim. Bu sebepten tanı koymak için bir psikiyatrist ya da psikologdan yardım almalısınız.

Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Sosyal fobi tedavisi bir uzman tarafından gözlem ve testler ile tanı koyulduktan sonra, kişiye özel tedavi planı çizerek yapılır. Genellikle psikoterapi ve ilaç kombinasyonu ile tedavi planlanır. Tedavi süreci kişiden kişiye, belirtilerin şiddetine ve durumlara bağlı olarak değişebilir. Tedavi sürecinden yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi kişinin endişe ve korku seviyesini azaltmak için kullanılır. Bu terapi yönteminde otomatik düşünceler ile çalışılır ve bu sebepten davranışlara da terapi sürecinde müdahale edilme şansı oluşur. Terapi süresince olumsuz düşünceleri tanımlamak ile başlanır, düşüncelerin doğruluğunu sorgulamak ve değiştirmek için bazı ev ödevleri ve egzersizlerle terapi süreci gerçekleşir. 
  • İlaç Tedavisi: Antidepresan ve anksiyolitik gibi psikiyatrik ilaçlar, sosyal fobi tedavisinde psikiyatri uzmanları gözetiminde kullanılabilir. Ancak, ilaçlar tek başına semptomların hafiflemesini sağlamakla birlikte, Sosyal Fobi tedavisinde durumun tamamen çözüme ulaşarak sıfırlanmasına yeterli değildir. Genellikle ilaç tedavisi psikoterapi ile birlikte kullanılmalıdır. İlaç, sosyal fobide yaşanan zorlukların fizyolojik açıdan azalmasına ve psikoterapi seanslarına danışanın rahatlıkla katılabilmesi ve belirtilerin azalmasına sebep olur. 
  • Maruz Bırakma Yaklaşımı Uygulanan Davranışçı Terapi Yaklaşımları: Maruz bırakmak terapi metodu olarak kişinin korku ve endişe duyduğu durumlar ve olaylara kontrollü bir şekilde maruz bırakılarak korkuların yenilmesinde yardımcı olmayı ve semptomların hafifletilmesini amaçlar.

Sosyal fobi tedavisi, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu süreçte kişinin katılımı ve isteği çok çok önemlidir. Danışan ve terapist mutlaka iş birliği içerisinde olmalıdır. Psikoterapist tek taraflı kişiyi iyileştiremez. Çaba ve değişim uğraşı olan danışanlar hızlı ve kalıcı olarak güzel sonuçlar alabilmektedirler. 

Sosyal Fobi ile Başa Çıkmak İçin Neler Yapılabilir?

Sosyal fobi, insanların sosyal ortamlarda özellikle etkileşim sırasında kaygı, korku ve endişe hissetmelerine sebep olabilen bir psikolojik sorundur. Bu nedenle, sosyal fobi ile başa çıkmak uzman desteği olmadan zor olsa da kendi kendinize başa çıkmak için uzman desteği almadan önce sizlere kendi kendinize uygulayabileceğinizi düşündüğüm bazı önerilerim olabilir:

  • Sosyal fobiye sahip kişiler kendilerine karşı aşırı eleştirel ve sert bir tutum gösterebilirler. Kendinize karşı lütfen anlayışlı ve nazik olun! Bu durum kendinizi anlamanız ve sorununuzu çözebilmeniz açısından ilk adımdır. Bu süreçte kendinizi daha kötü hissettirecek olumsuz düşüncelere değil yapıcı ve destekleyici düşüncelere yer verin!
  • Semptomları fazlaca artan kişiler için bu durum imkânsız denecek kadar zor olsa da sosyal becerilerinizi geliştirmeye devam edin! Sosyal ortamlardan kaçınmak sosyal becerilerinizin körelmesine ve bu durumun bir döngüye girmesine sebebiyet verebilir.
  • Bu süreçte kendinizi rahatlatacak ve ruhunuza iyi gelecek etkinlikler ve yöntemler ile tanışın. Nefes ve gevşeme egzersizlerini öğrenin bu yöntemler stresini azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Sosyal fobi, arkadaş edinmeyi ve yeni insanlarla tanışmayı engelleyebilir. Bu süreçte hayatınızda var olan kişiler ile destek sistemleri oluşturun!  Kendinizi sosyal ortam ve diğer kişilere olabildiğince net ve açık bir şekilde ifade edin!
  • Sabırlı olun! Kendinize zaman tanıyın ve bu durumun bir gecede kaybolamayacağının farkında olarak hayatınızda lütfen umutsuzluğa yer vermeyin!
  • Sosyal fobiye meydan okuyun ve üstüne gitmeye karar verin! Biliyorum bu söylediğim biraz zor fakat seans süresinde maruz bırakma metodunda kullandığımız yöntemi kendi kendinize uygulayın. Korkunuzun üstüne gitmek kendinize olan güveninizi tazelemenize yardımcı olacaktır. 
  • Ve en önemlisi, yukarıda bahsettiklerim hiç veya çok çok az işe yaradıysa profesyonel yardım almak için araştırma yapın ve başlangıç için zaman planı yapın! Bu konuştuklarımızın hepsini kendinize uygulamak okuduğunuzda zor geleceğinin farkındayım. Ancak, profesyonel yardım almak bu imkânsız gibi görülen eylemlerin çoğunu kontrollü bir şekilde sindirerek, kişinin yaşam kalitesini yükselterek unutmayın ki sosyal fobi tedavi edilebilir.  Bilen ve deneyimli insanlar size hız kazandırabilir. Vakit kaybetmeyin!

Sosyal Fobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  1. Sosyal fobi görünenin aksine yaygın bir anksiyete/kaygı bozukluğudur. Herkes bazı durumlarda sosyal fobi belirtileri yaşayabilir. Bu belirtilerin ne kadar sık olduğu ve hangi durumlarda olduğu önemlidir.
  2. Sosyal fobi genellikle çocukluktan başlar, ergenlikte ve yetişkin dönemlerde daha da belirgin hale gelebilir.
  3. Sosyal anksiyetenin tedavisi mevcuttur ve birçok seçeneği vardır. Psikoterapi, psikiyatrik ilaçlar, gevşeme egzersizleri gibi alternatif iyileştirici yaklaşımlar ile belirtiler kontrol altına alınabilir.
  4. Sosyal fobiye sahip kişiler sosyal ortamlarda yoğun bir utanç, aşağılanma, rezil olma korkusu ve endişesi yaşarlar. Bu düşünceler bedensel tepkilere neden olabilir, titreme, kızarma, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, mide bulantısı gibi.
  5. Sosyal anksiyete tedavisi için en etkili yöntemlerden biri bilişsel davranışçı terapidir. Bu yöntem, düşünceler ve davranışlara müdahale edebildiğinden; sosyal becerileri geri kazanmaya ve geliştirmeye yardımcı olur. Ancak diğer terapi yöntemleri de uzun vadede kalıcı etkilere sebep olabilmektedir.
  6. Sosyal fobi ile mücadele sabır ve anlayış ister. Kişi kendine karşı sabırlı ve destekleyici rol oynamalıdır. Tedavi süresince zaman zaman zorlanmalar yaşanabilir ancak tedaviye süreklilik ve kabulle, bu zorlanma ve belirtiler en hafife indirgenebilir.

Sosyal Fobi ve İlişkiler: İlişkinize Nasıl Etki Eder?

Sosyal fobi, sosyal durumlardan aşırı korku ve endişe ile kendini belli eden bir anksiyete bozukluğudur. Sosyal fobi yaşayan kişiler diğer insanlarla etkileşime girmekten korkup tehlike içinde olduklarına dair duygular yaşayabilir. Bu sebepten durumu yaşayan kişi mümkün olduğunca insanlarla etkileşime girmekten kaçınır. Bu davranışın altında genellikle, kabul görmeme, rezil olma, yargılanma düşünceleri vardır. Kişi sosyal ortamda biri ile etkileşime girdiğinde kabul görmeyeceğinden emindir, genellikle kaçınma davranışı görülürken bazen de rol yapma, kendisi olamama davranışları görülebilir. Etkileşim kurduğu kişiden kişiye düşüncelerini ve davranışlarını değiştirmek durumunda kalabilir bu da sosyal fobi yaşayan kişiye büyük bir huzursuzluk duygusu hissettirebilir. 

Sosyal fobi kişinin sosyal çevresini ve hayatını olumsuz ölçüde fazlaca etkiler diyebilirim. Kişi olağan olaylardan kaçınır, telefon ile konuşamaz, topluluk içerisinde yemek yiyemez, tuvalete gidemez, göz teması kuramaz bunların sonucunda kişi kendini izole etme çözüm bulur. Var olan sosyal çevresinden izole olmuş kişi, sosyal becerilerini yavaş yavaş köreltmeye başlar. Bu durumda ise arkadaş edinememe ve sosyal destek sistemlerinin zayıflaması gözlemlenir. Sosyal fobi, kişinin hem arkadaş çevresini hem de romantik ilişkilerinde büyük bir olumsuzluk yaratır. Kişi yargılanma ve eleştirilme korkusuyla doğal ve açık olamaz. Bu da ilişkilerde güven problemlerine sebebiyet verebilir. Sosyal fobi ile mücadele eden kişiler, bazı yöntemlerden yararlanarak ilişkilerini olumlu yönde etkileyebilirler. Bu yöntemler arasında, psikoterapi almak, sosyal fobiye meydan okumak, sosyal durumlara kendilerini maruz bırakarak sosyal becerilerinin geri kazanılmasını sağlamak işe yarar.

Deniz Doğruöz

Uzman Psikoterapist -Klinik Psikolog 

Sosyal Fobi Uzman Psikolog Desteği

Yüz yüze ve Online Uzman Psikolog Desteği

İstanbul Anadolu Yakası Ataşehir

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.