Çağımızda bireysel cinsel kimliklerini ve cinsel yönelimlerini eskiye göre çok daha erken fark edebiliyorlar. Gelişen teknoloji ve bilgiye erişimin kolaylığı bu sürecin daha erken yaşlarda yaşanmasındaki en önemli faktörlerden. Peki ergenlik çağındaki kızınız/ oğlunuz sizinle eşcinsel olduğunu paylaştığında ne yapardınız? Ne yapmalısınız? Bu yazımda sizlerle çocuğunuzun eşcinsel olduğunu öğrendiğinizde neler yapmanız gerektiği hakkında birkaç öneri paylaşacağım. Bu önerilerimin “eyvah, çocuğum eşcinsel!” diyen aileler için yararlı olacağını umuyorum.
Özellikle ergenlik çağındaki bireyler tam da cinselliklerini keşfettikleri bu dönemde, karşı cinse değil hemcinsi bir kişiye ilgi duyduğunu, onu çekici bulduğunu keşfettiklerinde hemen aileleriyle paylaşmayabilir. Kendisini her yönüyle tanımaya çalışırken toplumumuzda tabu gibi gözüken bu durumu ilk önce kendisi kabullenmeli elbette. Bazı aileler çocukları kendilerine açıklamadan önce çocuklarının eşcinsel yönelimi olduğunu anlayabiliyor. Pek çok aile bu durumu ya yok sayıyor ya da değiştirmeye çalışıyor.
Öncelikle bilmelisiniz ki eşcinsellik bir hastalık veya zihinsel bozukluk değildir. En yalın tanımıyla eşcinsellik kişinin duygusal ve seksüel açıdan hangi cinsiyetten kişiye ilgi duyduğudur. Bu yüzden çocuğunuzun eşcinsel olduğunu öğrendiğinizde tedavi ettirmek düşüncesiyle bir yola girmeyin. Bu girişiminiz çocuğunuza ruhsal açıdan daha fazla hasara neden olacaktır.
Çocuğunuz size bunu açıklamadıysa ama siz davranışlarından böyle bir durumun vardığını sezdiyseniz, üzerine gitmeyin. Yönlendirici ve yöneltici olmayın. Kendisinden emin olduğunda ve bunu paylaşmaya hazır olduğunda kendisi sizinle paylaşacaktır.
Çocuğum Eşcinsel, Ne Yapmalıyım?
Çocuğunuz eşcinsel olduğunu açıkladığında yaşayacağınız hisler elbette değişken olacaktır. Özellikle eşcinsel yönelim hakkında bilgi sahibi değilseniz, daha önce çocuğunuzun eşcinsel olduğuna dair bir gözleminiz olmadıysa bu açıklama karşısında şaşırabilirsiniz. Anın şokuyla da olsa büyük tepkiler vermemeye çalışın. Unutmayın onun için en büyük destek ve dayanak sizsiniz. Çocuklar ailelerinden ayrıştığı, bağımsız bir birey olmak için çabaladığı ergenlik dönemindeyken de anne babanın desteğine, ilgisine ve sevgisine ihtiyaç duyar.
Çocuğunuzun eşcinsel olması onu başka birisi yapmaz. Yalnızca cinsel ve duygusal olarak ilgi duyduğu kişiler sizin beklediğinizden farklı. Ama o hala sizin çocuğunuz. Çocuğunuzun eşcinsel olduğunu öğrendikten sonra bunu ona muhakkak söyleyin ve hissettirin. O an tam olarak ihtiyacı olanın tam da bu olduğundan emin olabilirsiniz.
Onu uzaklaştırmak yerine kendisini açması için cesaretlendirin. Sizinle hislerini, düşüncelerini ve yaşadıklarını paylaşması hem sizin durumu daha rahat ve sağlıklı bir şekilde anlayabilmenizi hem de çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
“Çocuğum eşcinsel ve bunu kabullenebilir miyim bilmiyorum?” diyorsanız bu oldukça normal bir durum. Çocuğunuz hazır hissettiğinde size gelip bu açıklamada bulunduğunda siz hazır olmayabilirsiniz. Kendinize zaman tanıyın. Kestirip atmak yerine dinlemeyi ve eşcinsel yönelim hakkında bilgi edinmeyi deneyin. Ancak bu şekilde durumu daha iyi analiz edip mantıklı kararlar alabilirsiniz.
Çocuğunuzun eşcinsel olduğunu herkesten saklamak, çocuğunuzu “öyle olmadığı” konusunda ikna etmek isteyebilirsiniz. Bunu yaparken çocuğunuzun aynı toplumda olduğu gibi var olmak, kendisi gibi yaşamak adına yoğun çaba sarf ettiği bir dönemde olduğunu aklınıza getirin. Saklamak, değiştirmeye çalıştırmak çocuğunuzu yalnız hissettirecek ve belki de sizinle olan bağlarını da zedeleyecektir.
Çocuğunuzun eşcinsel olduğunu öğrendiniz, bu durumu kabul ettiniz. Ama hala ona asıl yaklaşacağınızı ve nasıl yardımcı olacağınızı bilmiyorsunuz. Böyle bir durumda kaldığınızda ona sormaktan çekinmeyin. Kendisi için ne yapabileceğinizi, sizden neler beklediğini sorun. Ona nasıl yaklaşmanızı istediğinizi sormanız sizi yetersiz bir ebeveyn yapmaz. Çocuğunu seven ve alışık olmadığı bir durumda ondan kendisini aydınlatmasını isteyen, çocuğu için hayatı kolaylaştırmak isteyen bir ebeveyn yapar.
Eğer çocuğunuzun eşcinsel olmasıyla ilgili endişeleriniz, toplum bazlıysa çocuğu eşcinsel olan ilk ve tek aile olmadığınızı bilmeniz sizi rahatlatacaktır. Eşcinsel çocuğu olan ailelerin birbirini desteklediği, çocuklarıyla ve bu yaşam deneyimiyle ilgili birbirlerine destek olduğu pek çok grup mevcut. Bunlardan biriyle iletişime geçip çalışmalarına katılabilirsiniz.
Çocuğunuzun eşcinsel olduğunu öğrendikten sonra hem kendiniz hem de çocuğunuz için psikolojik destek almak isteyebilirsiniz. Bu son derece normal ve çoğu zaman da gerekli olan bir süreç. Çocuğunuzun eşcinsel yönelimi sebebiyle yaşadığı korku ve kaygıların olması normal. Bu kabul ve kendini keşfetme sürecinde bir uzmandan destek almak faydalı bir davranış olacaktır. Sizin içinse özellikle çocuğunuzun eşcinsel olduğunu kabul etmekte zorlandığınız bir süreç yaşıyorsanız psikolojik destek almak bu süreci daha sağlıklı, çocuğunuzla ilişkinize zarar vermeden geçirmenizde yardımcı olacaktır.
Uzman Klinik Psikolog Deniz Doğruöz / İstanbul Ataşehir