Ergenlik dönemi, pek çok genç için sancılı ve çatışmanın bol olduğu bir dönem. Çoğu zaman ergenin ilerideki yaşamı için bunun sağlıklı bir yol olduğunu söyleyebiliyorum. Sorunlarını, problemlerini dile getiren, birey olma yolunda çabalayan bir genç aslında olması gerekeni yapıyor demektir. Elbette, her şeyin normalden çok daha yoğun yaşandığı bu dönemde gençler öfkelerini de yoğun yaşayabiliyor. Ergenlik döneminde öfke kontrolü sağlanamaması hiç de az karşılaştığımız bir durum değil.

Ergenlik döneminde başta bedenlerinde olmak üzere pek çok değişim ve gelişim yaşayan gençler, her zaman bu değişimlerle sağlıklı bir şekilde başa çıkamayabiliyor. Aslında oldukça işlevsel ve gerekli olan öfke duygusunu doğru yönlendiremedikleri ve yönetemedikleri zamanlarda tutum ve davranışları da değişiyor. Ergenlere öfkelerini nasıl ve nereye yansıtacakları ise aslında çocukluk yıllarından itibaren farkında olmadan aileleri tarafından öğretilmiş oluyor. Ergenlik döneminde öfke, pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Öfkeyi yönetmeden önce ortaya çıkış nedenlerini incelemek çok daha sağlıklı olacaktır.

 

Ergenlik Çağındaki Çocuğum Neden Bu Kadar Sinirli

  • Ergenlik döneminde gençlerin en önemli ihtiyaçlarından biri ciddiye alınmaktır. Ciddiye alınmadığını, lafının veya kararlarının önemsenmediğini düşünen genç yoğun bir öfke hissedebilir.
  • Fiziksel değişimlerden ötürü arkadaşları, ailesi tarafından alaya maruz kalan gençler hem kendilerine hem de karşılarınki kişilere karşı öfkelenebilirler.
  • Anne babası ile iletişiminde sıkıntılar olan, sürekli çatışma yaşayan gençler de öfkeli tavırlar sergileyebilirler.
  • Ergenlik dönemindeki gençlerin iletişim becerileri gelişmekte olduğu için bazen kendilerini ifade etmekte zorluk çekebilirler. Özellikle kendini ifade edemediğini düşünen gençler bu duruma öfkelenebilir.
  • Başarısızlık, yetersizlik gibi düşünceler de ergen gencin öfkelenmesine neden olabilir.
  • Bir birey olarak kendini tanımlamaya ve kabul ettirmeye çalışan ergen, bu yolda önüne çıkan veya koyulan engeller olduğunda öfkelenecektir.
  • Ahlak sisteminin büyük kısmını bu dönemde şekillendiren ergen, imkansızlıklar ve eşitsizlikler karşısında yoğun öfke duyabilir. Adalete duygusu bu dönemde pek çok genç için önemli noktalardandır.

Ergenlik Döneminde Öfke Kontrolü Sağlayabilmesi İçin Çocuğumu Nasıl Desteklerim

  • Öncelikle sizin öfkenizi nasıl yönettiğiniz çok önemli. Çocuğunuz çok daha küçük yaşlardan beri sizleri izliyor ve duygularınızı çevrenize nasıl yansıttığınızı da görüyor. Çocuklar anne babalarını izleyerek öğrenir pek çok davranış biçimini. Sizin öfkenizi yansıtma şeklinizin, çocuğunuzun öfkesini yansıtma şekline çokça yakın bir yerde olduğunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
  • Öfkenin yöneltilebileceği pek çok alan olmakla birlikte, ergenlik çağındaki bir gencin gelişimini fiziksel ve bilişsel yönlerden de destekleyecek olan spor, en etkili olanlardan biridir. Çocuğunuzun ilgi alanlarını da gözeterek bir spor dalına yönlendirmeniz, çocuğunuzun öfkesini fiziksel enerjiyle dışarıya atmasını sağlayacaktır.
  • Çocuğunuzla doğru bir şekilde iletişim kurmaya özen gösterin. Ona baskı uygulayarak değil, destekleyerek ve anlamaya çalışarak yaklaşın. Çocuğunuzu dinlemeye, ne hissettiğini fark etmeye çalışın.
  • Duygularını ve düşüncelerini dile getirmesi için destekleyin. Aile içinde çocuğunuza da söz hakkı verin. Fikirlerinin ve kendisinin değerli olduğunu hissetmek öfke kontrolünü sağlamakta ona çok yardımcı olacaktır.
  • Çocuğunuza öfkelendiği anlarda kullanması için doğru nefes alma yöntemlerini öğretin. Bunu kendiniz için de yapabilirsiniz. Doğru nefes almak, kalp atışınızı dengeleyecek, vücudunuza her şeyin yolunda olduğu mesajını verecek ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Bir nebze de olsa durulmak ve zihni boşaltmak, öfke ile verilebilecek kararların önünü alacaktır.
  • Hepimiz tutarlı ve istikrarlı olan ortamda çok daha rahat hissederiz. Çocuğunuza karşı tutarlı olmanız, bunu davranışlarınızda görmesi onu rahat ve güvende hissettirir. Bu ortamda duygularını ifade etmekte zorlanmayacaktır.

 

 

Çocuğunuz öfke kontrolünü sağlayamıyor, kendisine ve size zarar veriyor ise bir uzmandan destek almanız da fayda olacaktır.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.