Destekleyici Terapi  

Destekleyici Psikoterapi süresince terapistin danışanı desteklemesi doğal bir süreçtir. Terapist zorlu duygular ile boğuşan danışanı bu durumdan çıkarmak ve yaşam standartlarını yükseltmek için destekleyici bir rol oynar. Destekleyici terapinin bilişsel davranışçı terapi ve şema terapiyle kesişen noktaları elbette vardır. Fakat destekleyici terapi farklı bir terapi metodudur. Destekleyici terapi tanısal değerlendirme ve danışanın hikayesini dinlemeyi içerir. Bunun sonucunda danışana uygun planlı bir şekilde seans yapısı düzenlenir. Destekleyici terapi psikodinamik psikoterapi altyapısına dayanan bir terapi türü olarak bilinmektedir.

Destekleyici Terapi Nedir?

Son dönemlerde oldukça sık kullanılan destekleyici terapi yöntemi, kişilerin sadece patolojik sorunları ile ilgilenmez. Ruh sağlığında işlevselliği bozmayıp, sorunlar yaşamayan insanlara da uygulanır. Bu terapi metodu stres ile başa çıkma ve günlük hayat zorluklarıyla baş etme becerileri kazandırır. 

Destekleyici terapi bireyin içsel gücünü ve zihinsel esnekliğini arttırmaya yardımcı olur. Kişinin doğrudan olduğu haliyle benliğine bakmayı hedefler. Destekleyici terapi büyük resimde gerçekten önemli olanla temasa geçmeyi sağlar. Aynı zamanda kendiliğindenliği de içerir, ne yaparsan yap farkında olabilmeyi hedefler. Kişi bir davranış sergilediğinde bunu neden yaptığını bir dış ile bakıla bilinmesini sağlar. 

Destekleyici terapi patolojik sorunların semptomlarını gidermesinin yanında, kişinin psikolojik esnekliğini arttırmaya da yardımcı olur. Bu durumu şu şekilde açıklayabilirim: herkes hayatta bazı zorluklarla karşılaşır fakat bu zorlukların kişiye getirisi her zaman aynı olmaz. Kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişinin acı eşiği belki de daha yüksektir. Demem o ki destekleyici terapi bir nevi hayatın zorluklarına karşı acı eşiğinizi yükseltir. 😊 

Terapistin tutumu her zaman destekleyicidir. Bazı terapistler otoriteden de uzak dururlar. Bu durumda terapistiniz size her zaman empatik yaklaşır. Sorunları destekleyici bir şekilde çözmeye yönelik öneriler verir. Destekleyici terapi, bireyin yaşadığı zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olurken, bireyin kendini ifade etmesine ve duygusal yüklerini paylaşmasına da olanak tanır. 

Terapist, bireyin iç dünyasını anlamaya çalışır ve destekleyici bir ortam yaratır. Bu terapi türü, bireyin güçlerini fark etmesini, kendi sorunlarını çözebilme yeteneğini geliştirmesini ve daha iyi bir psikolojik sağlık durumu elde etmesini destekler.

Destekleyici terapi kişilerin yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olur. Fakat her zaman her kişi için bu söylenemez, kişilerin seansa geliş nedeni her zaman aynı olmaz. Bu sebepten terapi yöntemi ve tedavi yolu kişiye özel yapılır. Patolojik durumlarda destekleyici terapinin faydası vardır fakat her zaman tek başına yeterli olmayabilir. Diğer terapi metotları ile kullanılması da önerilir.

Destekleyici Terapi Ne için Yapılır?

Destekleyici terapi birçok yönden danışana fayda sağlayan terapi yöntemidir. Gündelik hayat sorunları, semptomları hafifletmek, ruh sağlığını korumak amacıyla kullanılabilir. Aşağıda daha akılda kalıcı bir şekilde maddeleyeceğim:

  • Duygu durum desteği ve düzenlemesi: Destekleyici terapi duygusal olarak iniş çıkışları, fark edemediğiniz duygusal sıkıntılarla başa çıkmak ve destek sağlamak için kullanılabilir. Örneğin, ayrılık sonrasında, yasta, stresli yaşam şartlarında, travmatik deneyimlerde kullanımı yaygındır. Bu ve bunun gibi deneyimlerle mücadele eden bireylere duygusal destek sağlar.
  • İyi oluş hali ve yaşam kalitesini arttırma: Kişilerin genel psikolojik sağlığını desteklemek için kullanılabilir. Kişilerin kendine güveni arttırılır, farkındalığı ve hayata istediği gibi bir bakış açısıyla bakmayı destekler. Pozitif düşünce kalıplarının oluşmasına ve bireyin kendi potansiyelini, güçlü yönlerini fark etmesini sağlar.
  • Kendini fark etme: Kişilerin benliğini fark etmesine yardımcı olur. Kişilere duygusal deneyimlerini açık ve rahatça ifade etmesini sağlar. Bunun sonucunda kişiler duygusal rahatlama yaşarlar. İçsel sıkıntılarının sebep olduğu faktörleri seans içerisinde fark edip çözüm yolları bulurlar.
  • Stres ile başa çıkma: Kişiler için stres ile mücadeleyi geliştirme için etkili bir araç olarak kullanılabilir. Genel hayatın getirdiği birçok stres vardır. İlişki sorunları, maddi sorunlar, iş stresi gibi stres yaratan faktörlerle baş etmek isteyen kişiler için stres yöntemini öğretir.
  • Yaşamın getirdiği süreçler: Destekleyici terapi, hayatın geçiş dönemlerinde destek sağlamak için de kullanılabilir. Örneğin iş değişimi, boşanma, emeklilik, evlilik, ergenlik, ebeveynliğe hazırlık, yurtdışına yerleşmek gibi durumlarda bireylerin sürece uyum becerilerini arttırmaya yardımcı olur. Uyum becerileri gelişen kişiler geçişleri yumuşak bir şekilde geçirir ve başa çıkabilir.

Destekleyici Terapi Psikoterapi nedir?

Destekleyici psikoterapi, psikoterapinin bir türüdür. Destekleyici psikoterapi kişilerin zorluklarla başa çıkmasını ve bazı psikolojik sorunların semptomlarını hafifletmede kullanılan bir araçtır. 

Bu tür terapinin genel amacı, insanın zengin ve kaliteli bir hayat yaşama potansiyelini maksimuma çıkarmaktır. Bunun yaparken de hayatın getirdiği kaçınılmaz acı olayları etkin bir şekilde ele alıp, kişinin başa çıkma becerilerini geliştirmektir.

Hayat ne kadar mükemmel olursa olsun beraberinde, kişiye göre bazı zorluklar, stres faktörleri oluşturabilir. Hayatta insanlar pek çok kez hüsran, hayal kırıklığı, reddedilme, kayıp ve başarısızlık hissi deneyimleyebilirler. Zihnimiz bu yaşadığımız olumsuz deneyimleri hatırlatıp, unutmamakta oldukça ısrarcıdır. Nerede olursak olalım yaşadığımız olumsuz olaylar bir anda zihnimizde canlanabilir. Bunun sonucunda kişiler duygularını alt üst olmuş gibi hissedebilir. 

Mutlu bir anı düşünelim bir düğündesiniz, vefat eden babanız aklınıza geldi ve “Ah babam keşke burada olsaydı.” düşüncesine kapıldınız. Evet o mutlu andan kopup zihninizin size hatırlattığı olumsuz deneyimle boğuşmaya başladınız. Destekleyici terapi bu durumlarda zihninizin size verdiği olumsuz hisler ile başa çıkmayı güçlendirir. Bir bakıma ruh sağlığınızı korumayı ve daha kaliteli bir yaşam yaşamayı hedefler.

Destekleyici terapide, birden fazla ekol birlikte kullanılabilir. Adı gibi destekleyicidir. Terapistin size uygun gördüğü yöntemler ile harmanlanan bu terapi türü danışan için gündelik yaşamında karşılaştığı engelleri bir basamak gibi görmelerini sağlar.

Adı gibi destekleyici olan bu psikoterapi şekli sizler için neyin önemli ve anlamlı olduğunu netleştirmeye yardımcı olur. Bu bilgi doğrultusunda davranışlar, olumlu ve anlamlı hedeflere yönlenir. Bunun sonucunda kişi kendi hayatının hedefine doğru emin adımlar atarken kendini bulabilir. 

Diğer bir yandan ise daha önce de bahsettiğimiz gibi zorlayıcı düşünce ve hislerle etkili bir şekilde başa çıkmaya olanak tanır. Kişi her ne kendini o anda ona verebilme, hayatın tatmin edici yönlerinin var olduğunu ve tadını çıkarabileceğini öğretir.

Deniz Doğruöz

Klinik Psikolog / Uzman Psikoterapist

Online ve Yüz yüze Psikolojik Destek 

İstanbul Ataşehir Anadolu Yakası

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.