İlk aşkınız kimdi? Biraz zorlayıp onu hatırlayın vaktiniz varsa.

Onu hatırladığınızda ne hisler geçiyor içinizden? Vücudunuzun hangi bölgesinde sızı, ağrı ve tanımlayamadığınız durumlar yaşadınız? Hissiz de kalmış olabilirsiniz! Öfke, nefret de olabilir, veya hoş gülümseten duygular da. O sevgili veya sevgililerinizi lütfen biraz kenara bırakın, çünkü ben ilk aşk demiştim.

İlk aşk, anne-bebek aşkıdır. O ilişki içinde anne bebeğine derin bir sevgi hissederek onun bebeklikten getirdiği sevgi ve öfke karışık enerjisini taşıyarak derin bir dikkat ile bebeğiyle yaşadığı sembiyotik bütünlük içerisinde bu karışık enerjinin ayrıştırmasına yardımcı olur.

Yukarıdaki görsel şemanın bebeğin büyüme sürecinde anne ile bebek arasındaki aşk ilişkisi yani, dikkat, ilgi, sevgi, bağlılık, enerji – veya adına siz ne derseniz deyin- ile bebekte olan karışık enerjiyi ayrıştırarak şema 2 deki gibi ayrıştırır. Ancak, neredeyse yeryüzündeki çoğu insanda bu öfke ve sevgi tam ayrışmamıştır. Bu enerji günlük hayat içerisinde uyur halde durur, ya da sevdiklerimize ara ara kayan halde kendini gösterir. Taa ki, derin bir aşk ilişkisi hayatımıza girdiğinde, yani o kişiye derin bağlandığımızda ilk aşk ilişkimiz olan anne-bebek ilişkisinin dinamikleri yeniden harekete geçer. Anneden ayrışabilmeyi ve çocuğun bireysel kimliğini kazanabilmesine imkan sağlayan öfke enerjisi yetişkinlikte yaşadığımız aşk ilişkilerinde kendini yeniden gösterir.

Psikolog olarak İstanbul Ataşehir’de evlilik, ilişki, çift terapisi ve bireysel yetişkin terapisi üzerine yaptığım çalışmalarda, evlilik öncesi sevgili ve nişanlılık döneminde çiftlerin sevgilerini yaşarlarken birdenbire kendilerini ve diğerini öfkeli bir halde bambaşka bir insana dönüştüklerini ve bundan rahatsızlık yaşadıklarını ifade edip terapiye psikolojik desteğe başvurduklarını gözlemliyorum.

Evlilik öncesi çift terapisi, aşk ilişkisini evlilik gibi önemli sorumlulukların arttığı bir yaşama geçmeden önce kendindeki öfkeyi ve sevgiyi, diğerinin öfke ve sevgisini yakından tanımayı ve hem güçlü yanlarını pekiştirmeyi hem de zorlukları önceden görebilmeyi sağlamaktadır.

Evlilik öncesi çift terapisi, ileride problem olabilecek potansiyel konu başlıklarını, henüz kronikleşmeden ve ilişki yıpranmadan çözümleyebilmek için oldukça işlevseldir. Ayrılmanın gerekli olduğu hallerde, öfkenin iki tarafa ağır hasarlar verebileceğinin gözlemlendiği durumlarda çiftlerin birbirlerine ve kendilerine olan saygılarını koruyarak ayrılabilmelerine ilişki terapisi destek olmaktadır.

Çift terapisine başvurmak için çiftlerin mutlaka evli olması gerekmiyor. Çift terapisi, ilişkilerini düzeltmek ya da geliştirmek isteyen herkes için oldukça faydalı. Ancak özellikle de evliliğe yönelmiş bir ilişkide evlilik öncesi destek almak, önleyici çalışmalar yapmak bakımından önemlidir.

iliski terapisi ask ofke 2

Aile İçi Çatışmalar

Aile oluşumu çoğu zaman sancılı yaşanır çünkü yeni yük ve sorumluluklar eşlerin üzerine bindiğinde sorunlar gündeme gelir.  Eşlerin kendi arasındaki çatışmalar olabildiği gibi, geniş aileyle yaşanan çatışmalar ve bunların çiftin ilişkisine yansıması şeklinde de olabilmektedir. Yorgunluklar, çatışma yaşatan sorunların çözüme kavuşmaması, yeterince tartışılmaması, hasıraltı edilmesi öfkeli enerjinin ilişkilerde iletişimsizlik veya kavgalı gürültülü açığa çıkmasına sebep olmaktadır.

Çatışma yönetimi, çift terapisinin önemli başlıklarından biridir. Çatışmasız bir hayat mümkün olmadığı gibi, çatışmaların yıpratıcı ve yaralayıcı olmalarını engellemek de eşler için önemli bir beceridir.

Gerek çiftin kendi aralarında olsun, gerek geniş aile içerisinde olsun, çatışmaların yarattığı stres ciddi boyutta olabilir. Bu stresi yönetebilmek ve çatışmaları hem önleyebilmek hem de zararlarını azaltabilmek oldukça önemli.

Eşlerin çocuk büyüttükleri de düşünüldüğünde ilişkilerinde öfke enerjisinin yüksek düzeyde ilişkiye hakim olması durdurulması gereken bir süreçtir.

Sevginin hakim olduğu ve öfkenin sevginin hizmetinde kaldığı dikkat, ilgi ve enerjinin bol olduğu ilişkiler yaşamanız dileklerimle…

Uzman Klinik Psikolog Deniz Doğruöz

İstanbul Anadolu yakası Ataşehir’de bireysel psikoterapi ve ilişki, aile terapisi kapsamında yürüttüğümüz hizmetler için başvuru ve bilgi için iletişim kurun!

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.