Ergenlerde internet bağımlılığı durumunda onlara nasıl yaklaşılmalı üzerine bu yazımda da özellikle bilgisayar, telefon, oyun ve  farklı internet kanalları ile ergenlerin iletişimini bu yazımda anlatmak istedim. Sizlerle daha önceki yazımda Ergenlerde Bilgisayar, Oyun ve İnternet Bağımlılığı hakkında görüşlerimi paylaşmıştım, dilerseniz linkten o yazımı da okuyabilirsiniz.

İnternet Bağımlısı Ergenlere Nasıl Yaklaşılmalı?

  • İnternet ve bilgisayar bağımlılığında bağımlı olunan aygıtı ortadan kaldırmak veya tümüyle yasaklamak mümkün değildir. Bu nedenle, hedef bilgisayar kullanımını kontrol altında tutmak olmalıdır.
  • Ebeveynlerin ergen çocuklarında sadece sorun üstüne odaklanması, olumsuz davranışları üzerinden dikkat çeken genci güç çatışmasına sokarak bu davranış biçimini kuvvetlenerek sürdürmesine sebep olur. Sorun olmayan olumlu konuların da konuşulabilir olması önemlidir. Bunun için ergen anne babalarının kendilerini kontrol altına alması gerekir.
  • İnternet bağımlısı ergenlere kural konulurken mutlaka onların fikrinin alınması da önemlidir. Ergenlik çağı kimlik oluşumu sürecinin parçası olarak gençlerin alanlarına saygı duymak ilişkilerinizi kuvvetlendirir. Bilgisayarla ilgili kural koyacaksanız, öncelikle iyi bir pazarlık yapılmalıdır. “Ne kadar süre bilgisayar başında kalınmalı?” sorusu tartışmaya açılmalı, dediğim dedik ebeveyn tutumundan uzak durulmalıdır. Kaybedenin olmadığı bir ilişki stratejisi hedeflenmelidir. Ortak bir noktada buluşun.

ergenlerde internet oyun bagimliligi

  • Ergenlerde internet bağımlılığı durumunda dikkat edilmesi gereken nokta, kuralların uygulanabilir olmasıdır. Bilgisayardaki tutkusuna göre kurallar konmalıdır. Birçok oyun 3-4 saat oynandıktan sonra kazanılabilmektedir. Onun yerine haftalık bir saat konabilir. Örneğin haftada 16 saat denebilir. Bu süreyi ister her gün parça, parça kullanır, isterse bir cumartesi gecesi tümünü harcayabilir. Böylece konan kurallar, uygulanabilir olur ve genç bunlara uyabilir. İnternet bağımlısı ergenlere baktığınızda “takıldığı” sosyal medya ise, bu durumda günlük süre koymak daha doğrudur. Önemli olan sürenin miktarı değil, sürenin kontrol altına alınabilmesidir.
  • Peki, evde bilgisayarı kontrol altına aldık ama “Eve gelmezse, o zaman daha kötü olmaz mı?”. Bu sorunun cevabı internet ve bilgisayar bağımlılığının tedavisi içinde gizli değil. Eğer çocuk bu sözleşmelerden kaçıyor ve internet kafeyi eve tercih ediyorsa, o zaman aile içinde başka ve ciddi sorunlar var demektir. Bilgisayar bağımlılığı bir sorun değil, sadece bir belirtidir. Aile içi ilişkilerle ve ergenlerle ilgili çalışan bir psikolog veya psikolojik danışmandan destek almanız tavsiye edilir.
  • Önemli olan davranışı kontrol etmek ve gencin davranışlarını yönetebilmeyi öğrenmesidir. Bazı ebeveynler sıklıkla bilgisayarı söküp almak, dolaba kilitlemek veya işyerine götürmek gibi davranışlarda bulunabilirler. Ancak o bilgisayar bir süre sonra tekrar eve döner. Çünkü bilgisayar kullanımı çocuk içinde bir şart haline gelmiştir. Bu nedenle uygulayamayacağınız kararlar almanız doğru olmaz.
  • Okul başarısı için bilgisayar yasak demek yerine, “eğer notların düşerse bilgisayar kullanımını kısıtlayacağım” demek çok daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Okul başarısı iyi olursa zaten bilgisayar kullanımını kontrol altına almış demektir.

 

Sizinle işinize yarayacağını düşündüğüm bu bilgileri paylaşarak, bazen ufak davranış değişikleri ile çözüme ulaşmanın mümkün olabileceğini göstermek istedim. İstanbul Ataşehir’de Anadolu yakasında psikolog olarak hem ergenlere yönelik bireysel hem de yetişkin terapisti olarak sunduğum hizmetlerle ilgili detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Deniz Doğruöz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.