Evlilik hazırlığında yaşanan problemler neden kaynaklanır? Evlilik hazırlığındaki çiftler bu problemleri nasıl çözebilir? Evlilik kararı vermek, aynı evi ve hayatı paylaşmaya “Evet” demek, bir ilişkinin dönüm noktalarındandır. İlk önce buna hazır hissetmek ve hayatındaki insanın “O” olduğundan emin olmak bazen uzun zaman alır, bazen ilk görüşte bilirsiniz. Ne şekilde olursa olsun ilişkinin geliştiği, değiştiği ve dönüştüğü bir aşamadır evlilik kararı almak. Pek çok çift için evlilik kararı alındıktan sonraki hazırlık dönemi yorucu ve yıpratıcı geçiyor. Bu dönemde bulunan çiftler hem çok heyecanlı ve mutlu hem de gergin ve yıkıcı olabiliyor. Peki evliliğe giden yolda, ilişkiyi bu kadar yıpratan ne oluyor? Evlilik hazırlığındaki çiftler, karşılaştıkları problemleri çözmek için neler yapabilir?

Evlilik Hazırlığında Yaşanan Problemler Nasıl Önlenebilir?

  • Sevgilinizin/ Nişanlınızın İsteklerini Önemseyin

Pek çok kişinin gözden kaçırdığı ama büyük önem taşıyan bir nokta bu. Evlenme kararı aldığınız kişi, sevgiliniz/nişanlınız için de bu karar oldukça önemli ve onun da özel istekleri muhakkak olacaktır. Yalnızca kendi istekleriniz üzerine konuşmanız, partnerinizin kendisini önemsiz hissetmesine sebep olacaktır. Evlilik öncesinde yaşanan problemler genellikle kulakların birbirine karşı kapalı olmasından kaynaklanır.

Evlenmeden önce başlayan ilişki içindeki önemsizlik hissiyatı partnerinizde kaygıya ve korkuya sebebiyet verebilir. Unutmayın evlenen sadece siz değilsiniz ve evlilikte pek çok karar ortak bir şekilde alınmalı. Partnerinizin fikrini sık sık sormayı, düşüncelerini önemseyip orta yolu bulmayı lütfen ihmal etmeyin.

  • Aileler Arasındaki İlişkiyi Doğru Yönetin

Evlilik öncesinde çiftler arasında yaşanan sorunların bir kısmının temelinde ailelerin bu dönemdeki istekleri, tavırları yatıyor. Pek çok kişi hem kendi ailesiyle, hem de partnerinin ailesiyle olan ilişkilerini yönetmekte zorlanıyor. Ailelerin birbiriyle olan ilişkisinde de pürüzler meydana çıkabiliyor ve bu durum en çok evlilik hazırlığında olan çifte yansıyor. Böyle bir durumda yapılması gereken öncelikle ailelere sizin ve partnerinizin istekleri konusunda açık olmak. Ailelerin istekleri ve beklentileri elbette bu süreçte önemli ve değerlidir. Fakat sorunlara yol açacağını düşündüğünüz konularda sınır koymayı bilmeli, sizin ve partnerinizin isteklerini ailenizle net bir şekilde paylaşmalısınız.

  • İlişkinize Vakit Ayırmayı İhmal Etmeyin

Evlilik hazırlıklarına başlayan çiftler birlikte geçirdiği vaktin çoğunu mobilya bakmaya, düğün yeri seçmeye ve buna benzer aktivitelerle doldurmaya başlıyor. Eşyalardan, kıyafetlerden, mekanlardan ve davetli sayısından bazen birbirlerine “Nasılsın” demeyi bile unutuyorlar. Hazırlıklara evet vakit ayırmanız gerekiyor ama bu süreçte baş başa olduğunuz ve yalnızca birbirinize dikkatinizi verdiğiniz zamanlar yaratmanız da gerekli. Evlilik hazırlığında yaşanan problemler arasında çiftleri en çok yıpratan nokta birbirinden uzaklaşmak oluyor. Fiziksel olarak sürekli yan yana olunsa dahi ruhsal ve mental olarak birbirinden uzaklaşan çiftler bu dönemde daha fazla ve daha büyük sorunlar yaşayabiliyor.

  • Kendinize Vakit Ayırın

Evleniyor olma düşüncesi bazı kişilerde özgürlüğünün kısıtlanacağı ve artık istediği şeyleri istediği biçimde yapamayacağı düşüncelerine sebep olabiliyor. Bu düşünceler de kaygıya ve gerilime elbette. Bu düşünceleri uzaklaştırmanın en güzel yolu kendinizle vakit geçirdiğiniz zaman dilimleri yaratmak. Evlendikten sonra da kendinizle vakit geçirebileceğinizi, özel alanınızı yaratabileceğinizi unutmayın. Koşuşturmanın sürekli devam ettiği ve her kafadan pek çok sesin çıktığı hazırlık döneminde ise kendinizi ihmal etmemeniz, daha sağlıklı bir ruh haliyle hem ilişkinize hem organizasyonunuza odaklanmanıza yardımcı olacak. Partnerinizin de kendisine vakit ayırmaya ihtiyacı olduğunu unutmayın ve bu konuda ona destek olun.

  • Destek Almaktan Çekinmeyin

Ne yaparsanız yapın yine de içinden çıkamadığınız sorunlar ortaya çıkıyorsa yardım almaktan çekinmeyin. Size en yakın ruh sağlığı uzmanına başvurup partnerinizle birlikte çift terapisi ve/veya bireysel terapi konusunda destek alabilirsiniz.

 

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.