Kadınların ve erkeklerin aldatma psikolojisi, başa gelen, yakınlarımızın yaşadığı veya sinema, dizi ve sanat eserlerinden zihinlerimizi hayatımızın en az bir döneminde meşgul etmiştir. Bu yazıda, kadınların ve erkeklerin aldatma psikolojisi üzerine sizlerin farklı boyutlarıyla bu konuyu gerçekçi düzlemde algılama ve kararlar almanızı kolaylaştırmak istedim. Bu yazıyı okuduktan sonra, ilişkilerinizle ilgili kesin yargıya varmadan çok güvendiğiniz bir yakınınızın da bu yazıyı okuyup birlikte objektif gözle değerlendirme yapmanızı, paylaşacağınız güvendiğiniz bir yakınınız yoksa mutlaka ilişki ile ilgili bir karar öncesi ilişki terapisi üzerine psikolojik destek almanızı şimdiden öneririm. Hazırsanız kafanızı meşgul eden kadınların ve erkeklerin aldatma psikolojisi konusuna sizinle birlikte bir bakalım.

Aldatma Psikolojisi

Aldatma psikolojisini ele alırken konuyu doğru algılamak için aldatma nedir tanımlamak doğru olur. Aldatmak, eşlerden/çiftlerden birinin, ilişkide ifade edilmiş veya konuşulmamış beklentileri ihlal ederek başkası/başkalarıyla fiziksel boşalım yaşanan cinsel yaşama kendini kaptırmasıdır. Buna fiziksel aldatma diyebiliriz. Ancak, cinsel boşalım olmadan da eşlerden birisi güven duygusunu ihlal ederek evlilik dışı bir ilişkide, fiziksel aldatma olmadan o diğer kişiyle fazla samimi bir şekilde zaman geçirme, duygu ve düşünce paylaşımı içeren davranışlarda bulunuyorsa bu da aldatmadır. Buna da, duygu düşünce düzeyinde aldatma diyelim.

kadin ve erkek aldatma psikolojisi

Eşini Aldatma Psikolojisi

Fiziksel veya duygu-düşünce düzeylerinde kadınların ve erkeklerin aldatma psikolojisine bakıldığında altında aynı dinamik bulunmaktadır.  İkisi de aldatmadır. Aldatmak, çiftlerin ilişki içinde olması gereken bazı konuları çözmemiş, çözememiş olmalarından kaynaklı bir sonuçtur.  Çift terapisi çalışmalarında ilişki açısından ilişki terapisti olarak “Neler olduğunda kadın ve erkeklerin aldatma psikolojisi oluşmuyor?” sorusuna aşağıdaki cevapları veriyorum:

  • Birlikte yaşama, yanyana durabilme becerisi olduğunda,
  • Hayat sorumluluklarını beraber taşınabildiğinde,
  • Birbirine fiziksel ve ruhsal zevk verilebildiğinde,
  • Değerli hissettirme karşılıklı yapılabildiğinde,
  • İlişkide çiftler “yeterince” ortak iletişim dili oluşturduğunda,
  • Asgari düzeyde ortak değerler oluşturabilme ve bu değerleri ihtiyaç halinde güncelleyebildiklerinde,
  • Birbirine “yeterince” güvende hissettirebildiklerinde çiftlerin ilişkilerinde aldatma psikolojisi genellikle oluşmuyor.

Kadınların ve Erkeklerin Aldatma Psikolojisi ve Aldatmanın Nedenleri

“Neden kadınlar aldatır?” , “Aldatan erkekler niye aldatır?”, “Eşim beni aldatıyor mu?  ve “Aldatan kadın ve aldatan erkek nasıl davranır? ” gibi sorular çok yakın arkadaşlarımıza, Güzin Abla,”Google” Amca ya da fikirlerine değer verdiğimiz bir yakınımıza, psikolog ve aile danışmanı olan ilişki terapistlerine en çok sorulan sorulardandır. Aile, ilişki terapisi veya çift terapisi alanında yapılan çalışmalarda da bu sorulara sorunu psikolojik açıdan aşmak için cevap aranmaktadır. Kadınların ve erkeklerin aldatma psikolojisi konusu içine girdiğinizde aldatmanın genel sebepleri konusunda “taşı ” kaldırdığınız anda aşağıdaki “solucanlar” ortaya çıkmaktadır:

  • Evlilik ve ilişkide birbirine güven verilememesi veya güvenmemek ve bunun sonrasında çeşitli yollarla hafiyelik çalışmalarının gardiyanlığa dönüşmesi (neredeydin, telefonun niye meşguldü, akşam gelen mesaj kimdendi vb soruların artması) ve bunun sonucunda yeni bir ilişkide değerli ve bağımsızlık hissetme ihtiyacı,
  • Çiftler, ilişkisinde değerli oldukları duygusunu hissedememesi,
  • İlişki sorunları nedeniyle kavga ve stres sonrası gerginliği atabilmek için diğer birinin arayışı,
  • İlişkide bir tarafın arzu ve ihtiyaçlarının ifade edilememesi ve ifade edildiğinde karşılanmaması,
  • Bağlanma sorunları olması ; örneğin çabuk sıkılmak, bir kişiye sağlıklı bağlılık geliştiremeyen psikolojik özellikler taşımak gibi…
  • Sosyal ilişkilerinde sınır çizememek veya hayır denilenememesi,
  • İlişkiyi bitirmek için bir tarafın ilişkiyi bozarak kötü giden bir ilişkiden ayrılabilmek için bir çıkış araması yani ilişkiyi bitirebilme ve ayrılma becerisi sergileyememek,
  • Sekse aşırı düşkünlük, bir partnerle yetinememek, gizli saklı işlerden heyecan duymak gibi özellikler taşınması,
  • “Erkek adam yapar.”, “Erkekler aldatır.” gibi görüşlerin ve ailede aldatan örneklerin varolması,
  • Uzun süren depresyon, kaygı ve acıdan kurtulmak için fiziksel ve duygusal ilişki arayışı,
  • Eşlerden birinin kadın-erkek rolü ile ebeveynlik rolü arasında denge sağlayamaması,

gibi sebepler aldatmanın zemininde bulunur.

Aldatan Erkek Psikolojisi

Aldatan erkek ve kadın için, genel olarak ağacın kendisi değil de gölgeye odaklanmak gereklidir. Bazen dışarıdan çok ideal ve normal bir ilişkide çiftlerin bazılarının, ruhsal bağlanma ile derinlikli sevgi bağı kurmamış ve halihazırda kopmuş durumda oldukları görülmektedir. Hem kadın hem de erkek için, aynı yatakta yatamamak, gözlerine baktığında gözünün içinin gülmemesi (yas durumları ve hastalık haricinde), iki çift laf etmekten keyif alamamak, sizinle yaptığı bir faaliyette orada olamamak, ilişkide kavga ve çatışmadan kaçınmak gibi ilişki kalitesinde ve canlılığında sorunların varlığı aldatma konusunu düşündürmelidir. Eylem olmasa bile ilişkinizde çiftlerden birinin aldatma ihtimali artar.

Aldatan Erkek Nasıl Anlaşılır?

“Aldatan erkek nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı temel olarak yukarıdaki iki başlıkta ele alınan iki konu olan “Kadınların ve Erkeklerin Aldatma Psikolojisi ve Aldatmanın Nedenleri” ve “Aldatan Erkek Psikolojisi” başlıkları altında ele alınan boyutlarda görünen mutlu çift fotoğrafına değil de fotoğrafın gölgesine odaklanarak tespit edilebilir. Aslında, aldatma değil de ilişkinizin enerji düzeyinin düşüklüğü veya uygun kişinin zaten hiç hayatınızda olmamış olduğunu gösterir. Aldatmadan daha çok ilişkinizin karşılıklılığı ve aldatmaya zemin hazırladığı bulunabilir.

Aldatan Erkek Karısına Nasıl Davranır?

Bazı insanlar gizleme ve belli etmemek üzerine oldukça beceriklilerdir.  Kurnazlıkla gizlemeyi oldukça iyi başarırlar. Ancak ilişki zaten derinlikli ve karşılıklı ise bir kişinin bu düzeydeki problemi ilişkide fark edilip müdahale edilebilir. Çiftlerden biri buna zamanında müdahale etmemiş ise ruhsal görme kusurundan bahsedilebilir. Önleyici tedbirler almış olmak yerine yüzeysel konularla ilişki uzun süre geçiştirilmiştir. Tatsız veya sağlıksız bir yemek yiyip öğün geçiştirmek gibi öğün atlanmamıştır ama yemek lezzet içermez. Ben size hafiyelik yerine ilişkinin kalitesi, enerjisi ve çekim kuvvetine odaklanın diye tavsiye ediyorum.  Aldatılmış ve mağdur rolü yerine etkin olun diyorum.  Suçlu aramak ve enerjinizi lüzümsuz harcamak yerine ilişkinizi konuşup canlandırabilmek için yol ve yöntem arayın! Evlilik terapisi, aile terapisi, aile danışmanlığı, çift terapisi ve ilişki terapisi olarak da geçen ilişki desteğinin bireysel ve çift olarak alınması mümkündür.

Aldatma Psikolojisi ve Tedavisi

Aldatma sonrasında, genellikle çiftlerden biri ya da her ikisi de bu konuda hem bireysel hem de çift olarak psikolojik destek alabilmek için başvuruda bulunurlar. Çiftler, hayatlarında birbirlerini taşıyıp bu sorunu çözmek için ilişki terapisi ( çift terapisi, aile danışmanlığı, aile terapisi  ve evlilik terapisi olarak da geçer) hizmetine başvurduklarında ilişki psikoterapisinde aşağıdaki uzun vadeli hedeflerle aldatma konusunu çözmek için çalışmalar yapılmaktadır:

  • Çift, üçüncü kişilerle sosyal hayatın işleyişine uygun şekilde duygusal, sosyal ve cinsel sınırlar üzerinde uzlaşır; uygun olan ve uygun olmayan davranışlar belirlenmesi,
  • Aldatılıp yara alan eş, affetme niyetine girme ve tekrar güvene dayalı bir ilişki kurma isteğini açıkça gösterebilmesi,
  • Çiftler, birbirinin duygusal, sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarını algılayabilir ve “yeterince” karşılayabilmesi,
  • Temiz sayfa açıp yeni bir ilişkiye başlamış gibi özenle sorumluluk alıp, doyurucu paylaşımlarda bulunabilmesi,
  • Ortak değerleri belirleyerek ilişkinin iki taraflı anlaşma ile yeniden şekillenmesi,
  • Önce bağlılığın oluşturulması için çaba harcanır ancak güven oluşamıyorsa çift terapisinde ayrılma ve ilişkiyi sonlandırma çalışması yapılır. Çift ve evlilik terapisi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın!

Aldatıldım Ne Yapabilirim?

Suçlu aramak ve enerjinizi lüzümsuz harcamak yerine ilişkinizi konuşup canlandırabilmek için yol ve yöntem arayın! Evlilik terapisi, aile terapisi, aile danışmanlığı, çift terapisi ve ilişki terapisi olarak da geçen ilişki desteğinin bireysel ve çift olarak alınması mümkündür.  Aldatma ve aldatılma konusu herbirimiz için psikolojik olarak hassas bir konudur.  Bu konuda, kendinize ve ilişkinize zarar vermeden kafanızı toparlamanız için bu yazıyla fikir vermek istedim. Bir psikolog olarak 18 yıldır hizmet verdiğim alandaki gözlem ve deneyimlerimin bir kısmını buradan aktardım. Bu yazıyı okuyan okuyucularıma bu konudaki sorunlarını çözmüş ve hakettikleri doyurucu ve “yeterince” güvende oldukları bir ilişki diliyorum.

Uzman Klinik Psikolog Deniz Doğruöz / İstanbul Ataşehir

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.