Online Terapi

online terapi 1

Online terapi nedir?

Online terapi, psikoterapinin internette görüntülü ve sesli olarak dijital iletişim ile yapılmasıdır. Günümüzde insanlararası etkileşim, internet üzerinden eşzamanlı hızlı güvenli veri iletişimi ile sağlanabildiği için psikoterapi de ihtiyaç üzerine online yani çevrimiçi ortama uyum sağlamıştır. 

Online terapi, danışan ve psikoterapistin gerçek bir terapi odasında konuşuyorcasına yaptıkları psikolojik destek çalışmasıdır. Online terapi ile ergen terapisi, yetişkin psikoterapileri, aile, ilişki, çift ve ilişki terapileri ve EMDR terapisi de yapılmaktadır. 

Şehir yaşamında zamanın akışı, sorumlulukları yetiştirme telaşı, iş ve aile yaşamın gündemleri nedeniyle şehir ve ülke değişiklikleri psikoterapi desteğinin esnek çözümlerle sunulmasını gerektirmiştir. Örneğin; online terapi, güvendiğiniz ve hayatınızın kalitesine olumlu katkı sağlayan psikoterapi çalışmasının şehir ve ülke değiştirdiğinizde de sekteye uğramadan devam edebilmeniz ve öngörülen şekilde çalışmaları tamamlayabilmenizi sağlar. Ayrıca online terapi ile yurtdışında yaşarken anadiliniz ve kültürünüze yakın bir psikolog, psikolojik danışman, psikoterapist veya psikiyatrist desteği ile dünyanın neresinde olursanız olun çalışabilmeniz mümkün olmaktadır.

Başlangıçta ben de bir klinik psikolog ve uzman psikoterapist olarak yüzyüze terapi dışında çalışamam desem de online terapi alan danışanların da hayatına katkıları bakımından çoğunlukla faydalı olabildiğini gözlemliyorum. İyi bir internet bağlantısı olduğunda, online terapi yüzyüze terapi ile ilgili önyargılarımı kırmama yardımcı oluyor 🙂

Çalışma ortamı, yüzyüze olan psikoterapi çalışmasından sadece danışanın hayatına daha yakın ortamlarda yapılmasıdır. Sessiz, Evinizde bir oda, 

Online terapi nasıl uygulanır?

Online terapi hizmeti almak için ilk aşama online psikolog seçim aşamasıdır. Araştırmalarınız sonrasında belirlemiş olduğunuz psikolog ile online psikolojik destek verip vermediğini, nasıl koşulları olduğu öğrenilebilir. Online psikoterapi hizmeti alınırken bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bazı psikologlar sadece online psikolog olarak hizmet verebilmektedir. Gerektiğinde yüzyüze de görüşebilme imkanınız olan bir psikolog tercihiniz olacaksa hem yüzyüze terapi hem de online terapi hizmeti sunabilen bir psikoterapist belirlemek size fayda sağlayacaktır.

Online terapi hizmeti açısından ikinci aşama, randevunun zamanını belirlemek ve randevunun zamanında gerekli teknik konu ve koşullarına dikkat ederek çalışmaya katılmaktır. Online terapi randevusu için telefon ya da e-posta üzerinden iletişime geçebilir ve uygun bir gün ve saat belirleyerek randevu oluşturabilirsiniz. 

Yüzyüze olan psikoterapi seans koşullarında olduğu gibi online terapide de, sadece danışan ve terapistin olması, seansın bölünüp aksayacağı bir gürültünün olmaması ve danışanın ortamda yalnız olduğu, terapinin dışarıdan dinlenmediği bir ortamda yapılması oldukça önemlidir. Genel olarak, online terapi, internet üzerinden veri güvenliği açısından güvenirliği zamanla kanıtlanmış olan Skype, Zoom, Teams gibi yaygın olarak bilinen uygulamalardan yapılmaktadır. Online seans için psikoterapistin çalıştığı uygulama konusundaki yönergeleri izlenerek iletişim aracı yüklenir. Çalışmanızdan önce uygulamaları yüklemiş, görüşme için link ve eşleşmeyi teknik açıdan tamamlamış olmanız ve internet, ses, görüntü ayarlarınızı kontrol etmiş olmanız çalışmanın aksamadan başlayabilmesi için gereklidir. 

Vurgulayacağım son konu ise, online seans ile online terapi hizmeti aldığınız psikolog size ilk görüşme sonrasında hayatınızda çalışmak istediğiniz konuda size faydalı olacağını düşündüğünüz biri ise psikoterapi seansınızın sonlarına doğru sonraki seansların planlamasını yapmaktır. 

Online terapi seansları ne kadar sürer?

Online terapi seans sayısı açısından bakıldığında farklı terapi tür ve yaklaşımlarına ve de en önemlisi sorunun türü, hizmet alan kişilerin kişilik tarzlarına göre değişim göstermektedir.  Bilindiği üzere, online terapi ile ergen terapisi, yetişkin psikoterapileri, aile, ilişki, çift ve ilişki terapileri ve EMDR terapisi de yapılmaktadır. Bu terapilerin uygulama farklılıkları olmakla birlikte genel bir fikir vermesi açısından minimum 3 veya 4, maksimum da ise 25 seansa kadar sürebildiği söylenilebilir.  Seanslar süre açısında, çoğunlukla 45-50 dakika sürmekle birlikte bazı terapistler ilk seansta iki seansı birleştirerek 1 saat 30 dakika çalışma da yapabilmektedirler.  

Çalışma randevusu alınırken, koşullar genelde online terapi hizmetinin alınacağı uzman, kurum tarafından bilgilendirme yapılmaktadır. Çağımızda okuma alışkanlığında azalma olması nedeniyle uzman ve kurum tarafından sizinle paylaşılacak yönergeleri ve uygulama koşullarını dikkatle incelemeyi atlamayın! 

Online terapi hangi psikolojik sorunlar için etkilidir?

Online terapi psikolojik destek amacıyla kullanılan yaygın bir yöntem olmasına rağmen her durum ve problem için uygun değildir. Özellikle, sağlık açısından yoğun tıbbi müdahale gerektiren veya hukuki açıdan hizmet alan kişi açısından risk taşıyan durumlarda online terapi uygulanmamaktadır. İntihar düşüncesi ya da acil müdahale gerektiren durumlar için online terapi uygun değildir. Acil müdahale gerektiren durumlarda 112 Acil servisi arayarak veya size en yakın acil servis hizmeti sağlayan sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.  

Online terapide, genelde aşağıdaki konular çalışılabilmektedir.

  • Aile yaşamındaki taşınma ve göçle ilgili uyum,
  • Alkol ve madde kullanımı nedenine bağlı sorunlar,
  • Aldatma ve sadakatsizlik,
  • Ayrılma, ayrılamama ve ayrılma sonrası yaşama uyum,
  • Anksiyete ve depresyon,
  • Boşanma ve boşanma sonrası düzeni,
  • Cinsellik ve üreme sağlığına bağlı gelişen konular,
  • Ergenlerde davranış bozukluğu ve okul problemleri,
  • Çocuk yapma isteği veya kaygısı,
  • Çift sorunları,
  • Duygusal istismar, ihmal ve şiddet,
  • Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri, üveylik sorunları,
  • Göç eden/taşınan aile ve çiftlerin sorunları
  • Kanser, bağışıklık sistemi sorunları, üreme, genetik, gelişimsel, nörolojik sorunlara ek oluşan stres,
  • Kök aile ile yaşanan sorunlar,
  • İş ve işyeri kaynaklı stres konuları,
  • İş kaybı, borç, iflas, işten atılma, riskli finansal alışkanlıklar,
  • Orta yaşta sorunları,
  • Travma sonrası sorunlar,
  • Yeme bozuklukları ve bedene ait psikolojik kaygılar,
  • Takıntılar
  • Yas, kayıp ve geçmiş travmalar.

Online terapi neyi amaçlar?

Online terapi, hem psikolojik destek almak isteyen kişilerin yüzyüze psikoterapi desteği alamayacak durumda olduklarında hem de psikoterapistlerin de yüzyüze bu desteği veremeyecek durumda kaldıklarında terapi çalışmasının aksamayacak şekilde yapılmasını sağlayan bir terapi iletişim şeklidir. Günümüzün ihtiyaçlarına göre mecburen hem danışan hem de terapistlerin engelleri aşmak için kullanmak durumunda kaldığı ancak şimdilerde artık tercih edilen bir şekle de dönüşmektedir. 

Danışanların, bulundukları iş veya yaşam alanından (fazla!) uzaklaşmadan örneğin şimdilerde işyeri de olmuş olan ‘ev’den çıkamama veya çocuk, yaşlı, engelli veya hasta bakımı nedeniyle takip gerektiren durumlar olduğunda veya farklı ülkelerde yaşayan eş, partner ve aile üyesi olarak birden fazla kişinin aynı anda ilişki/aile terapisi ile psikoterapi desteği almasını sağlar. 

Online terapi ile EMDR yapılabilir mi?

Online terapi ile EMDR çalışması, online olarak çalışmayı kolaylaştıracak tekniklerle yapılabilmektedir. Online EMDR çalışması göz hareketleriyle psikolojik açıdan travmatik bazı anıların işlenebilmesine olanak tanımaktadır. Çoğu durumda EMDR online olarak çalışılabilmekle birlikte, online terapi yapan psikolog veya psikoterapi yapan uzman bir değerlendirme yaparak online EMDR için uygun olup olunmadığına fayda/zarar analizi yaparak karar vermektedir. 

Online terapi maliyetleri nedir?

Online terapi için fiyatlandırma bazı koşullara göre değişim göstermektedir. Online terapi desteğinin verildiği kurumun fiyat, seans süresi, uygulama şekli ve psikoterapiste olan talep yoğunluğuna göre değişmektedir. Bazı terapistler 45-50 dakikalık seans süresi ile çalışmakla birlikte bazı terapistler iki seans birlikte yaparak toplan 90 dakikalık seans yaparak daha fazla sürede seans gerçekleştirmektedir. 

Bazı kurumlar, ücretsiz online terapi desteği vermekle birlikte (belediye, dernek vb bazı kamu kuruluşları) bazı kamu ve özel hastaneler, özel merkez, klinik ve aile danışma merkezlerinde de online terapisi hizmetleri verilmektedir. Online terapi danışan fiyatları, yukarıda bahsedilen kriterlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Sadece dikkat edilmesi gereken en önemli konu, fiyatı çok yüksek olan online terapist çok iyidir, fiyatı az olan iyi değildir gibi bir yanılgıya kapılmayın! İşini severek tutkuyla yapan aldığı ücretten bağımsız (koşullarına göre fazla/az) yapabilen bir sürü uzman bulunmaktadır. Artık internet üzerinden de pek çok konuda uzman tarafından online terapisi verilebildiği için, bu hizmete bulunduğunuz şehir ve ülke dışından da ulaşabilecek olduğunuz için seçenek fazladır. Sizlere en uygun online terapiste bireysel ve ilişki/aile desteği hizmetlerine, ödeyeceğiniz ücretten bağımsız (koşullarına göre fazla/az) alan biraz internet araştırmasıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sadece, ödenen ücret, alma verme dengesine uygun değil veya sizin terapiye katılımınızı engelliyorsa alternatifler için tavsiyeediyorum.com, doktorsitesi.com, doktortakvimi.com veya bunlara benzer “sanal pazaralanı” tabir edilen platformlarından da size faydalı olan yerlerden de ulaşabilirsiniz.

Online terapi etkili midir?

Online terapi desteği, çoğunlukla etkili olabilmektedir. Yüzyüze psikoterapi iletişimi klasik bir uygulama yöntemi olarak hakkıyla yapıldığında tercih edilmeye devam etse de online terapi de artık rahatlıkla tercih edilen bir yöntemdir.  Çalışmanın aksamadan yapılmasını sağlayan bilgisayar, tablet, seans esnasında aramalara kapalı cep telefonu ve iyi bir internet bağlantısı ile ev, araba ve işyerinde bölünmeden çalışılabilecek tüm ortamlarda etkili olabilmektedir.

Yazının başında da belirttiğim gibi başlangıçta ben de bir klinik psikolog ve uzman psikoterapist olarak toplamda 23 yıl ve İstanbul Ataşehir’de son 9 yılda hizmet vermekteyim.  İlk başlarda, psikolog olarak gerçekleştirdiğim yüzyüze terapiler dışında çalışamam desem de online terapi alan danışanların da hayatına katkıları bakımından çoğunlukla faydalı olabildiğini gözlemliyorum. İyi bir internet bağlantısı olduğunda, online terapi yüzyüze terapi ile ilgili önyargılarımı kırmama yardımcı oluyor 🙂

Online terapi avantajları nelerdir? 

Online terapi, ilk olarak, psikoterapiye yeni başlamayı gerektiren psikolojik sorunlar yaşadığınızda başlangıç yapıp yurtiçi ve yurtdışından yani kısacası dünyanın her yerinden yaşam alanınızdan çokça uzaklaşmadan psikoterapi desteğine ulaşmanızı sağlar. İkinci bir avantajı ise, yüzyüze devam eden psikoterapi seanslarının mekan kısıtları ve zaman sorunları nedeniyle yüzyüze ve online terapi geçişleriyle sekteye uğramadan devam edebilmesini sağlamasıdır. Üçüncü bir avantajı, internet üzerinden kolayca araştırma yaparak yurtiçi ve dünyanın uzak yerlerinde Türkçe anadilde psikoterapi hizmeti veren Türkçe anadilde konuşan online psikolog desteği bulabilmenizi sağlar. Son olarak da avantaj olarak, günümüzde dijital açıdan veri güvenliği ile gerekli düzenlemelerle KVKK ve yazılım uygulamaları ile cihazların virüs koruma programları ile gizlilik prensibinin ihmal edil(e)mediği görüşmelerin daha da kolaylıkla yapılabilmesidir.

Online terapi dezavantajları nelerdir?

Online terapi, çoğunlukla avantajlı olsa da çeşitli dezavantajlara sahiptir. 

  • İnternet bağlantısına olan bağımlı olması nedeniyle, iletişim ağlarındaki yoğunluk, hava koşulları, kullanıcının kontrol eksikliği gibi nedenlerle bağlantı kalitesinin azalması ve kesilmesi dezavantaj sağlamaktadır. Bu dezavantaj, danışan ve terapistin uygun yeni gün ve saatte anlaşarak aşılabilmektedir.
  • İşyerinde veya evde seans yapıldığında sık bölünme olduğu veya sesinizin duyulması ihtimali online terapi seansında danışan ve terapistin dikkatinin dağılması ve verimlilik sağlanamamasına yol açar. Gerekli düzenleme ve koşullar yeniden sağlanarak bu durum da aşılabilmektedir.
  • Online terapi, danışan tarafından iptali en kolay yapılabilen seans türü olduğu için seans ödemeleri önceden alınmaktadır. Seansa katılmadığınız ve önceden bilgilendirme yapmadığınız (genelde bu seanstan en az 24 saat öncesine kadar) durumda seans ücreti yanmaktadır. O saat sizin için rezerve edildiği için, online psikolog sizin yerinize programı yoğun olduğunda başka bir danışana önceden randevu organize edemeyebileceği için seans siz o saati kullanmamış olduğunuz için yapılmış kabul edilir.
  • Online terapi, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olmasına rağmen her durum ve problem için uygun değildir. Yoğun ve acil tıbbi müdahale gerektiren, hukuken resmi işlem gerektiren kanuni takip gerektiren konularda online terapi yapılmamaktadır. Acil müdahale gerektiren aile içi kriz ve intihar düşüncesi çalışılması gereken durumlar için online terapi uygun değildir. 112 acil servisi arayarak böyle durumlarda acil sağlık hizmeti alabileceğiniz hizmete ulaşmanız mümkündür.

Klinik Psikolog- Uzman Psikoterapist

Deniz Doğruöz

Online Terapist

Ataşehir İstanbul Asya Avrupa Dünya 🙂

Blog Yazılarım

Online Terapi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Online terapi, aşağıda belirtilenözel durumlar haricinde psikoterapi yaklaşımlarıyla hem bireylerin hem de ilişkilerin kalitesini arttırmak için hakkıyla (!!!) yani terapistin özen, takip, dikkat ve uzmanlığını kullanma becerisi ile danışanların katılım, çalışma ve değişmeye samimiyetle katılımlarıyla yürütülen bir çalışma sonrası mümkün olmaktadır. İletişim aracı olarak kullanılan internetin bağlantısı ve internete erişiminizi sağlayan cihazın (bilgisayar, cep telefonu ve tabletin de hakkıyla(!!) çalışabilir olması Online terapide fayda yukarıdaki formülle rahatlıkla sağlanabilir. :))

Online terapi randevusu için telefon ya da mail üzerinden iletişime geçebilir, bir gün ve saat belirleyerek randevu oluşturabilirsiniz. Belirlediğiniz seans günü iletişim aracı aracılığıyla online terapiniz başlayacaktır. 

Psikoloji alanındaki yazılarım ve eğitimlerimden haberdar olmak isterseniz
e-posta grubuma katılabilirsiniz.

Adres: Atatürk Mahallesi Ataşehir Bulvarı Gardenya 7-1 Blok (McDonald’s üzeri) Kat:5 D:32
Ataşehir/İstanbul

E-Mail: psikologdenizdogruoz@gmail.com

Telefon: 0537 443 00 09  – 0533 746 77 14