Blog

Deprem Psikolojisi

Deprem Psikolojisi Nasıl Atlatılır? Deprem psikolojisinin nasıl atlatılacağı konusu deprem öncesi ve sonrasında dikkatle düşünülmesi ve yapılacak psikolojik hazırlık ile yönetilebilecek bir konudur. Bu günlük blog yazımda, deprem psikolojisi konusundaki çok boyutlu olarak ele alınması gereken konuları bir arada ele alıp derlemek istedim. Umarım hem depremzede hem de depremzedelere destek olan kişilere ve deprem sonrası psikolojik ve günlük hayatlarında olumsuzluk yaşayan kişilere bu yazı kabaca…

Devamını Oku

Şizoid Kişilik Bozukluğu

Genellikle yakın çevreleri tarafından içe dönük ve asosyal olarak tanımlanan şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler, sosyal etkileşimden ve sosyal aktivitelere katılmaktan kaçınırlar. Kendilerini ortama ait ve ortamda rahat hissetmeme durumu sadece sosyal çevre ile sınırlı değildir. Bu kişiler, genellikle kendilerini ailenin parçası olarak görmezler ve aile üyeleriyle de yakın ilişki kurmaktan kaçınırlar. Şizoid kişilik bozukluğu bir kişide olup olmadığını hemen anlayabileceğiniz bir hastalık değildir. Şizoid…

Devamını Oku

Ergenlikte Madde Bağımlılığı

Madde Bağımlılığı Nedir?  Madde bağımlılığı, dünyanın birçok ülkesinde yaygın şekilde görülen ve tehlike bir boyuta doğru giden önemli bir durumdur. Madde bağımlılığının önüne geçilmesi için dünya ve ülke genelinde çeşitli önlemler alınmaktadır. Çünkü bağımlılık sadece yetişkinler için değil, çocuk ve ergenler için de büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Ergenlikte madde bağımlılığı çok rastladığımız, hem gençlerin hem de ailelerin hayatını zorlaştıran bir problemdir. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi…

Devamını Oku

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?  Normal seyrinde devam eden hayatın bir noktasında yaşanan ve yıkıcı etkilere sebep olan travmatik olaylar kişinin duygu durumunda değişiklikler yaşamasına neden olur. Sevilen birinin ani kaybı, doğal afet, savaş, kaza, tecavüz, ciddi bir hastalık gibi travmatik olaylar, yoğun kaygı, korku, endişe gibi duyguların yaşanmasına, hayatın birçok alanının sekteye uğramasına neden olur.  Bu sürecin etkileri ve yaşanan duygular bir süre sonra…

Devamını Oku

İlişkilerde Kıskançlık Nedir?

İlişkilerde Kıskançlık İlişkilerde kıskançlık, önem verilen kişiyle rekabet edilen durumlarda gözlemlenen ve ilişkilere enerji, canlılık, güvensizlik ve rahatsızlık katan bir duygudur. Canınız sıkılmaz, ilişkilere hareketli bir gündem katar. İyimser açıdan bakıldığında, “O, beni seviyor; ben de onu seviyorum. İşte, o yüzden birbirimizi kıskanıyoruz.” denilerek sevgi ve önemsemeye “delil” olarak gösterilebilir. 😉 Kötümser veya gerçekçi açıdan bakarsak ise, ilişkilerin en önemli ihtiyacı ve yakıtı olarak “güven…

Devamını Oku

Bipolar Bozukluk

Bipolar Nedir? Bipolar bozukluk, bir duygudurum bozukluğudur. Manik – depresif bozukluk, iki uçlu bozukluk isimleriyle de bilinen bipolar bozukluk, mani ve depresyon dönemlerinin bulunduğu, tedavi edilmesi gereken, kişinin hayatını zorlaştıran bir ruhsal bozukluktur. Özellikle medya ve yanlış bilgilendirmeler etkisiyle özellikle gençlerin borderline, bipolar bozukluk gibi ciddiye alınması gereken ruhsal bozuklukları “havalı” bir durummuş gibi algıladıklarına çok sık rastlamaya başladık. Yanlış bilinenlere ve bilinmeyenlere biraz da…

Devamını Oku

Agorafobi ve Agorafobi Tedavisi

Agorafobi en sık karşılaşılan korkulardan biridir ve kişinin hayatında pek çok zorluğa neden olabilmektedir. Psikoterapi teknikleri kullanılarak tedavi edilmesi mümkündür. Agorafobi tedavisinde en sık kullanılan işlevsel yöntemlerden biri de EMDR Terapidir. Bu yazımda agorafobi ve EMDR terapi hakkında merak edilenlerden bahsetmek istedim. Agorafobi Nedir? Adını Antik Yunan’da pazar yerine verilen “agora” kelimesinden alan agorafobi, temel olarak alan korkusudur. Agorafobiye sahip kişiler, kaygı duydukları bir durumda…

Devamını Oku

Cinsel Terapi

Cinsel terapi nedir? Cinsel terapi, hepimizin çocukluktan ileri yaşlarımıza kadar ruhsal büyüme sürecimizdeki sevme, güvende hissetme, haz alma, haz verme ve tabii ki üreme sürecimizde olan tıkanıklıkları aşmak amacıyla cinsel terapi konusunda uzmanlaşmış kişilerce verilen bir terapi yöntemidir. Cinsellik tabu konulardan biri olduğu için, çoğunlukla kolayca paylaşılamayan, utanılan ancak çok zor durumda kalındığında en çok güvenebileceğimiz kişilere mahcubiyetle sorulan sorularla, sağdan soldan kulaktan duyma veya…

Devamını Oku

Anksiyete ve Kaygı

Anksiyete ve Kaygı Nedir? Anksiyete ve kaygının günlük hayatımızda çok fazla yaşanması nedeniyle kaygı bozukluğu, panik atak, anksiyete krizi olarak değerlendirilebilecek durumları yaşayan kişilere hayatınızda tanık olmuş veya kendiniz bizzat yaşamış olabilirsiniz. Anksiyete ve kaygı konusundaki bu blog yazımızda sizlere bu konuyu farklı şekilde değerlendirerek iyi algılamanız ve yönetmeniz konusunda içerik oluşturmak istedik. Haydi başlayalım! Anksiyete veya kaygı zaman zaman psikolojiyle ilgili bilimsel alan yazında…

Devamını Oku

Aile Terapisi

Aile Terapisi Nedir? Aile terapisi, psikoterapide uzmanlık alanıdır. Psikoterapi yapan kişi, aile ile çalışma deneyimi ve eğitimine sahip kişidir. Genelde, aile ile aile terapisi alanında eğitim ve uzmanlığa sahip Klinik Psikolog, Psikiyatrist, Psikolojik Danışman, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikiyatri Hemşireleri, Aile Danışmanlığı alanında sertifikaya sahip uzman kişiler bu hizmeti sunmaktadır.   Aile terapisinde, çalışma konusu tek tek bireyler olarak değil “aile” ve aile içi ilişki…

Devamını Oku