Blog

Histrionik Kişilik Bozukluğu

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir? Bugün sizlerle histrionik kişilik bozukluğu hakkında bilgiler aktaracağım. Histrionik Kişilik Bozukluğu belirtileri sonucunda dikkat çekme arzusunu keşfe çıkacağız. Histrionik kişilik bozukluğu dikkat çekme arzusuyla ve aşırı tepkiler ile kendini gösterir.  Narsist bireyler ile de çok benzer yönleri olan bu kişilik bozukluğu çeşidi ayrıştırıcı özelliklere sahiptir. Kendilerinin en çok değer görmeyi hak eden kişi olarak görürler. Fakat narsistlerden ayrı bir özellik olan…

Devamını Oku

Konversiyon Bozukluğu

Konversiyon Bozukluğu tarihçesi Konversiyon bozukluğu tarihçesi uzun zamanlara dayanır. İlk kez 19. yüzyılın sonlarında Fransız nörolog Jean-Martin Charcot tarafından tanımlanan bir durum olarak ortaya çıktı. Charcot, “histeri” olarak adlandırdığı bir dizi semptomu olan kadın hastalarını inceledi. Bu semptomlar, felç, körleşme, sağırlık gibi fiziksel işlev kayıplarını içeriyordu. Freud’un bilinçdışı işlemleri incelemesinin temelinde konversiyon bozukluğu yatar.  Konversiyon bozukluğu genellikle hastanın semptomlarına bakıldığında nörolojik bir sorun ile karıştırabilir….

Devamını Oku

Ağır Depresyon

Ağır Depresyon Nedir? Kendinizi mutsuz, bitkin, eskisi kadar enerjik hissedemiyorsunuzdur. Eskiden keyif aldığınız aktivitelerden keyif almıyor, sadece tüm gün yatağınızda yatmak istiyor, günlük rutinleriniz gözünüzde büyüyorsa, bu yazıyı dikkatle incelemenizi tavsiye ediyorum. Konumuz ağır depresyon, klinik ismi ise majör depresyon.  Depresyon halk arasında sanılanın aksine bir gün depresyonda olup, diğer gün düzelebilecek bir durum değildir. Ya da o hafta hiç modunuz yoktur kendinize zaman vermek…

Devamını Oku

Yetişkinlerde DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)

Bugün sizlerle yetişkinlerde görülen DEHB’den bahsetmek istiyorum. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocukluktan başlayan ve erişkinlerde de görülen bir durumdur. Evet yanlış duymadınız DEHB yetişkinlerde de görülür! Bu terimi genellikle çocuklarda kullanılırken dikkatimizi çekmiş olabilir. Fakat aslında yetişkinlerde de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülür. Tabii ki çocukluk dönemine kıyasla bazı semptomlar daha hafif şiddetli görülebilir. Dilerseniz bu semptomları ve günlük yaşamda nasıl karşınıza çıkabileceğini…

Devamını Oku

Postpartum (doğum sonrası) depresyon

Post Partum Depresyon Nedir? Şüphesiz ki bir kadının yaşam döngüsünde geçtiği en zorlu yollardan biri olan gebelik ve doğum sonrasındaki dönemdir. Bu dönemde hormonal değişimler bir anda meydana gelir. Yaygın olarak görülen postpartum (doğum sonrası) depresyonu kadınlar ve bebek için oldukça zorlayıcıdır. Adından da anlaşılacağı gibi doğum sonrasında meydana gelen anneler tarafından tecrübe edilen bir takım olumsuz fiziksel ve davranışsal değişimlerin tümüdür. Bu değişimler genellikle…

Devamını Oku

Kuruntu Hastalığı (Yaygın Kaygı Bozukluğu)

Kuruntu Bu yazımızda sizlerle kuruntudan bahsetmek istiyorum. Kuruntunun ne olduğu aslında kısaca açıklamam gerekirse; kuruntu kişinin zihninde gerçek dışı, kanıta dayalı olmayan, dayanıksız genellikle korku ve endişe hislerine sebep olan düşüncelerdir. Bu düşünceler genellikle gerçekçi olmaz ve genellikle senaryo ürünüdür diyebilirim. 😊 Fakat yaşattığı bedensel ve duygusal hisler bir senaryo için çok daha fazlasıdır. Kuruntular tek bir kalıba sığmaz, şekle sokulmaz düşüncelerdir. Her konu ve…

Devamını Oku

Her son yeni bir başlangıç mıdır?

Her Son Bir Başlangıç  Her son bir başlangıç mıdır? Her hikâyenin sonu mutsuz mu bitmek zorundadır? Peki, bu ucu bucağı belli olmayan hayat çizgisinde sonsuzluk var mıdır? Bugün biraz bunlardan bahsedelim istiyorum. Hayatta bir işe, bir ilişkiye, bir düzene sonunu düşünerek ya da sonunun gelebileceğini düşünerek başlamayız. Sonu düşünmek insana bazen korku ve endişe verir. Sanki hayat sonsuzmuş gibi. 😊 Peki sonlara geldiğimizi düşündüğümüz bir…

Devamını Oku

Çocuğuma Nasıl Sınır Koymalıyım?

Çocuklar İçin Sınır ve Kurallar  “Çocuğuma hangi sınır ve kuralları koymalıyım?” ya da “Çocuğuma Sınır koymalı mıyım?” gibi ebeveynlerin kafa karışıklıkları çocukların da kafa karışıklığına, kaygılı olmalarına ve öğrenme süreçlerine zarar verebilmektedir. Bu yazıda, bu soruların genel çerçevesini çizerek çocuklar için sınır ve kuralların ne kadar önemli olduğunu anlatmayı ve bazı net önerileri sizlerle paylaşmış olacağım. Birlikte keşfe çıkacağız hazır mısınız? 😉 Çocuklar İçin Sınır…

Devamını Oku

Erkeklerde 40 Yaş Sendromu İşte Tüm Nedenleriyle!

Erkeklerde 40 yaş sendromu nedir? Bugün sizlerle genellikle orta yaş krizi olarak da adlandırılan 40 yaş sendromundan erkeklerde nasıl göründüğünden bahsetmek istiyorum. Genellikle adından da anlaşılacağı üzere 40 yaşa doğru veya hemen sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Yaşlanmayla, bedenin biyolojik açıdan ve de ruhun psikolojik açıdan değişme süreciyle ilişkilendirilir. Erkeklerde ve kadınlarda da görülebilecek bu durumu bir süreç olarak adlandırırız. Bu durumda yaşayan erkek bireyleri…

Devamını Oku

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) R

Sosyal fobi nedir?  Bugün sizlerle çoğu kişinin de aşikâr olduğunu düşündüğüm bir konu olan sosyal fobiden bahsedeceğim. Sosyal fobi bakıldığında en çok adından da anlaşılacağı üzere sosyal hayat üzerinde işlevselliği etkiler. Sosyal etkileşimden duyulan aşırı korku ve endişe ile bu anksiyete bozukluğu türü birçok şekilde bir kişinin günlük hayatında karşısına çıkabilir.  Kişi sosyal etkileşimlerinde kendilerinin yargılanacağını, başkalarının onlarla alay edip, olumsuz eleştiride bulunup reddedeceklerini düşünürler….

Devamını Oku